This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Oppositionen tvingar regeringen försvara kärnkraft i EU

Det är M, SD, KD och L som har majoritet i nämnden därför kan tvinga regeringen att hålla en viss linje under toppmötet i EU.

Tio EU-länder med Frankrike i spetsen har krävt att EU-kommissionen ska "hållbarhets­klassa" kärnkrafts­tekniken för att stimulera investeringar. Frankrike får över 70 procent av sin el från kärnkraft och har skrivit på brevet ihop med Finland, Polen, Ungern, Tjeckien, Bulgarien, Kroatien, Rumänien, Slovakien och Slovenien.

Tyskland och fyra andra länder vill istället att tekniken klassas som miljöfarlig, men Sverige kommer nu alltså ställa sig på Frankrikes sida – tvärtemot vad regeringen tänkt sig.

Under fredagens möte i EU-nämnden hade EU-minister Hans Dahlgren (S) fifflat undan alla omnämndanden av kärnkraften ur sitt utkast till dokument, vilket fick Liberalerna att reagera och kräva omformuleringar.

– Vi har hela tiden behövt rätta regeringen i energipolitiken. Det finns en majoritet i nämnden som tycker att kärnkraften ska få samma tyngd som andra energislag när regeringen pratar i EU, säger Arman Teimouri, energi- och näringspolitisk talesperson för Liberalerna, till DI.

Kravet stöddes av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, som tillsammans med L har majoritet i nämnden.