Sweden

Omfattande läcka med hemliga uppgifter om riksdagen och banker

Efter ett dataintrång hos Gunnebokoncernen ligger 19 gigabyte information fördelat över 38 000 filer med ritningar över bankvalv, larmsystem och känsliga anläggningar samt skyddet av riksdagen ute på nätet för allmän beskådan.

Gunnebokoncernen beskrivs som en stor aktör inom säkerhet, larm och övervakning med en global verksamhet.

I den en omfattande läckan från företagets servrar finns bland annat ritningar över larmsystem och övervakningskameror på ett SEB-kontor i en svensk stad, sekretessbelagda ritningar för Skatteverkets nya kontor i Sundbyberg, ett avtal mellan Gunnebo och riksdagsförvaltningen som avslöjar detaljer om riksdagens skalskydd, ritningar för en av Stockholms mest exklusiva smyckesbutiker med tydlig markering var säkerhetsvalvet är beläget, ritningar till bankvalv för minst två tyska banker och fotografier som visar installationen av bankomater i ett europeiskt land.

Enligt it-säkerhetsexperten Leif Nixon på Sectra Communications är läckor om fysiska anläggningar extra problematiska.

– Det här är svårt att återhämta sig från, det handlar om så många fysiska byggnader som skulle behöva byggas om, säger han till Dagens Nyheter.

Utpressningsförsök

Filerna ska komma från ett dataintrång i augusti. I ett pressmeddelande beskrev Gunnebo det då som en ”organiserad it-attack” som anmälts till Säpo men nämnde inget om läckt information.

Individerna bakom attacken ska ha kontaktat Gunnebo och informerat om vad man kommit över och krävt att företaget tar kontakt, i annat fall hotade man att släppa informationen. Att större företag utsätts för utpressningsattacker är inte ovanligt.

– Att betala var aldrig på tapeten. Det här är kriminella element. Om man betalar dem så hjälper man dem att fortsätta sin verksamhet, säger Gunnebos vd Stefan Syrén.

Football news:

Anton Ferdinand on the racist scandal with Terry: I was sent a bullet in the mail. Insults in social networks came every hour
Manchester City have offered 19 million euros including bonuses for 17-year-old Argentine midfielder Sarmiento
Rehagel is a bandit from whom I will not accept an apology. The story of the worst injury in the history of the Bundesliga
Barcelona's presidential election will be held on January 24
Koke: to beat Bayern, you need to play a nearly perfect match. I hope their unbeaten streak ends tomorrow
Loew can return Muller, Boateng and Hummels to the German national team if there are a lot of injuries
Nacho about the Real Madrid game: That's not how titles are won. Working to get better