Sweden

”Okloka politiska beslut kan rättas till”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Matilda Ekeblad och Sofia Höglund.
Matilda Ekeblad och Sofia Höglund. Foto: Pressbilder

Tack vare teknisk utveckling och kunskaper om vad som skadar miljö och klimat kommer vi både kunna skapa en mer ekologiskt hållbar värld och lyfta människor ur fattigdom. Det skriver Muf-företrädare i en replik.

I Svenska Dagbladet den 26 februari slår Max Jonsson fast att det inte handlar om ”vad vi ska göra åt klimatkrisen, utan i stället att människor ska backa och sluta göra en massa saker”. Klockan ska vridas tillbaka till en svunnen tid och en ny samhällsmodell, där varken ekonomisk tillväxt eller konsumtionen är en del, ska byggas. Det kan inte annat än beklagas. Vad mänskligheten och klimatet behöver är att fler människor lyfts ur fattigdom och att fler länder ges möjlighet att investera i grön teknik och bättre levnadsvillkor för sina medborgare. Det förutsätter ekonomisk tillväxt och en tro på den mänskliga initiativkraften.

Att klimatkrisen är reell och att många ekosystem hotas råder det bred konsensus kring inom såväl akademin som politiken. Många för klimatet skadliga beslut har fattats av politiker och många beslut som för klimatets skull hade behövt tas, har inte tagits. Det gör att det i stora delar av världen och inom många sektorer fortfarande är gratis att släppa ut växthusgaser. Stater subventionerar fortfarande allt för ofta resurser som det råder brist på och stimulerar därmed till överkonsumtion och resursslöseri. Politikers beslut att subventionera egna favoritåtgärder, som biobränslen, har i delar av världen lett till omfattande skogsskövling och att trycket på den odlingsbara marken ökat.

Football news:

Lionel Messi: I lift a special trophy as the captain of a special club. We are happy
Koeman won the Spanish Cup for the seventh time both as a coach and as a Barcelona player
Laporta on Messi at Barca: Leo is the best in the world. I am convinced that he wants to stay
Messi, Pique and Busquets won the Spanish Cup for the 7th time and repeated the record of ex-striker Athletic Gainsa
Messi has scored 9 goals in the Spanish Cup finals. He surpassed Athletic legend Sarra
Sheffield flew out of the Premier League. He has 14 points after 32 rounds
Koeman won the 1st trophy with Barca as a coach. He has 10 tournament wins as a Catalan player