#mega-ad-wrapper { display: none; }
Tack vare teknisk utveckling och kunskaper om vad som skadar miljö och klimat kommer vi både kunna skapa en mer ekologiskt hållbar värld och lyfta människor ur fattigdom. Det skriver Muf-företrädare i en replik.
I Svenska Dagbladet den 26 februari slår Max Jonsson fast att det inte handlar om ”vad vi ska göra åt klimatkrisen, utan i stället att människor ska backa och sluta göra en massa saker”. Klockan ska vridas tillbaka till en svunnen tid och en ny samhällsmodell, där varken ekonomisk tillväxt eller konsumtionen är en del, ska byggas. Det kan inte annat än beklagas. Vad mänskligheten och klimatet behöver är att fler människor lyfts ur fattigdom och att fler länder ges möjlighet att investera i grön teknik och bättre levnadsvillkor för sina medborgare. Det förutsätter ekonomisk tillväxt och en tro på den mänskliga initiativkraften.
Att klimatkrisen är reell och att många ekosystem hotas råder det bred konsensus kring inom såväl akademin som politiken. Många för klimatet skadliga beslut har fattats av politiker och många beslut som för klimatets skull hade behövt tas, har inte tagits. Det gör att det i stora delar av världen och inom många sektorer fortfarande är gratis att släppa ut växthusgaser. Stater subventionerar fortfarande allt för ofta resurser som det råder brist på och stimulerar därmed till överkonsumtion och resursslöseri. Politikers beslut att subventionera egna favoritåtgärder, som biobränslen, har i delar av världen lett till omfattande skogsskövling och att trycket på den odlingsbara marken ökat.