Sweden

Ökat flyktingmotstånd – kopplas till kriminalitet

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Migranter tvingades fly från lägret Moria vid en brand i början av september – men händelsen har inte påverkat svensk opinion.
Migranter tvingades fly från lägret Moria vid en brand i början av september – men händelsen har inte påverkat svensk opinion. Foto: Petros Giannakouris/TT

Andelen svenskar som vill ta emot färre flyktingar har ökat det senaste halvåret, visar SvD/Sifos mätning. Orsaken kan vara att frågan kommit i fokus i och med migrationssamtalen – men också att invandring i debatten kommit att förknippas med lag och ordning.

Turkiets president håller upp ett foto av Alan Kurdi, den syriska flyktingpojken, vid FN-högkvarteret i New York hösten 2019.

Foto: Drew Angerer/TT

Nära sex av tio, 58 procent, vill att lagar och regler ändras så att Sverige tar emot färre flyktingar än i dag. Det är en statistisk säkerställd uppgång från mars i år, då mätningen gjordes senast. Då ville 54 procent att Sverige tar emot färre flyktingar, visar SvD/Sifos nya mätning. 8 procent av svenskarna vill att Sverige tar emot fler flyktingar än i dag, medan 19 procent vill ta emot lika många som i dag. 15 procent svarar att de är tveksamma eller inte vet.

Enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén kan en orsak till det ökade motståndet vara att frågan varit i fokus i och med samtalen i migrationskommittén, som i somras havererade och slutade med att partierna fick rösta på varje enskilt förslag. Inte heller samtal mellan S, M, KD, C och L slutade i samförstånd.

Football news:

Barca players - report on salary cuts: We are not going to put up with the violation of our rights by the club
Milan are 21 games unbeaten in all competitions. Next game - with Roma
A year ago, a forest was planted at the rival CSKA stadium. The author paid attention to the felling of trees
Conceisau about the refereeing of the game with Manchester City: I Apologize to the Portuguese referees after what I saw here
Gattuso about 0:1 with AZ: Napoli re-rated after the game with Atalanta. Our possession was sterile
Arteta on Ozil's tweets in support of Arsenal during the Europa League match: This is what I want from all the players
Milan scores 2+ goals in 10 games in a row for the first time in 56 years