Sweden

Ökad polisnärvaro i Eskilstuna efter nattens bilbrandskaos

Vid tiotiden på söndagskvällen inkom det första av flera efterföljande larm om bränder i Eskilstuna. Sammanlagt har minst 25 fordon antänts och dessutom antändes ett brinnande föremål på baksidan av polishuset.

Efter omfattande insatser av polis och räddningstjänst kunde bränderna släckas och tre personer gripas. De är anhållna, skäligen misstänkta för försök till grov skadegörelse. Brottsrubriceringarna kan dock komma att ändras, enligt polisen.

Efter gripandena inkom inga ytterligare larm om nya bränder. Personerna är kända av polisen sedan tidigare och har kopplingar till kriminella nätverk. Inga personer har skadats och det finns inga bekräftade attacker mot enskilda poliser.

Polisen ökar nu den polisiära närvaron i Eskilstuna och arbetar med synlighet för att skapa trygghet och ta emot tips och vittnesuppgifter samt för att kunna hantera ytterligare händelser.

Motivet till bränderna utreds, men det finns enligt polisen misstankar om att bränderna är en samordnad missnöjeyttring mot att polisen har varit aktiv mot kriminella konstellationer. Bland annat har nyckelpersoner frihetsberövats och stora beslag av narkotika har gjorts.

– Det här är mycket allvarligt, inte minst när man angriper polisen på det här sättet. Det är ingen framgångsrik strategi, det är inte så att vi slutar göra vårt jobb för att någon visar sitt missnöje. Ska man slippa vårt intresse får man sluta begå brott, säger Ulrika Herbst, regionpolischef i region Öst, i ett uttalande.

Polisen i Eskilstuna får nu förstärkning från andra lokalpolisområden i polisregion Öst och även från andra polisregioner och polisens nationella operativa avdelning om det bedöms nödvändigt.

– Det som inträffat i Eskilstuna är allvarligt. Dåd som dessa skapar stor otrygghet i samhället. De anlagda bränderna är en attack mot rättssamhället och i förlängningen mot demokratin. Vi står enade och stärker den lokala närvaron i Eskilstuna vid behov, säger Anders Thornberg, rikspolischef.

Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone