Sweden

”Ökad hemlig avläsning hot mot integriteten”

Foto: TT

Rättsstatliga och grundläggande värden riskerar att urholkas i samma takt som möjlig­heterna att använda hemlig dataavläsning utökas. Det skriver tre debattörer.

I den kriminalpolitiska debatten diskuteras just nu olika tvångsmedel som polis och åklagare kan få tillgång till som verktyg i brotts­bekämpningen. En del av dessa har också blivit verklighet, såsom införandet av tvångsmedlet hemlig data­avläsning. Som en del av regeringens 34-punktsprogram för åtgärder mot gäng­kriminalitet har svensk polis sedan den 1 april 2020 fått möjlighet att installera spion­program i privatpersoners mobiltelefoner och datorer för att kunna avlyssna krypterad datatrafik. Trots att det handlar om ett verktyg som går väldigt långt in i den enskildes privata sfär, argumenterar såväl olika politiska partier som Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten för att det bör göras ännu enklare att använda aktuellt tvångsmedel.

Football news:

Real Madrid are unlikely to extend their contract with Ramos if Varane stays at the club
The Government of the Russian Federation has allocated more than 1 billion rubles for the preparation and holding of International competitions
Kane has again told Tottenham bosses that he wants to leave. Manchester United, City and Chelsea talk to his agents
Kroos has a coronavirus. He will not play against Villarreal in the final round of La Liga
Golovin about goal+pass: Nothing special. Happy, but the biggest emotions from the victory of Monaco
Sulscher on the Manchester United fan protests: I don't want to make excuses for defeats, but it has had an impact
Ronaldo took his cars out of Turin (Per Sempre Calcio)