Sweden

Offer för Akilov riskerar bli utan skadestånd

Terrorattentatet på Drottninggatan ägde rum den 7 april 2017. I domen från Stockholms tingsrätt, som meddelades sommaren 2018, finns 136 identifierade målsäganden som tillerkänts ett skadestånd.

Men i domen framgår också att ytterligare 25 oidentifierade målsäganden utsatts för brott i samband med terrorattentatet.

Tingsrätten bedömde att de brottsoffer som varit utsatta för försök till mord skulle få mellan 125.000 och 150.000 kronor i kränkningsersättning. Personer som utsatts för framkallande av fara för annan fick mellan 30.000 och 40.000 kronor.

Gärningsmannen Rakhmat Akilov kunde själv inte betala något skadestånd. Identifierade brottsoffer har sedan terrorattentatet istället sökt kompensation genom försäkringsersättning och brottsskadeersättning. Totalt har mer än 11 miljoner kronor betalats ut i brottsskadeersättning.

Ingen av de oidentifierade målsägandena har ännu ansökt om brottsskadeersättning hos Brottsoffermyndigheten. Detta trots att det är högst troligt att de har rätt till ersättning om de inte redan blivit fullt kompenserade genom försäkringsersättning.

En ansökan om brottsskadeersättning måste göras inom tre år från det att den rättsliga processen avslutades. I det här fallet innebär det tre år från det att domen vann laga kraft och inte längre gick att överklaga.

De oidentifierade 25 målsägandena från terrorattentatet, som vill ansöka om brottsskadeersättning, måste göra det senast den 28 juni 2021. Barn som utsatts för brott kan ansöka ända fram till att barnet fyllt 21 år.

Football news:

Juventus will sign Santos forward Caio Jorge. Salary-1.5 million euros plus bonuses
Allegri on Juve: Ronaldo is full of enthusiasm. Dybala has a muscle problem. Kulusevski should be added
Nedved about Locatelli: Juve considers its offer fair and good
Koeman on 3-0 with Stuttgart: A great game of Barca against a strong team. We are on the right track
Mkhitaryan wants to compete with Roma for the scudetto: There will be nothing left without trophies at the end of his career
Pavel Nedved: Ronaldo is a guarantee of goals, an exceptionally valuable player. Juve is betting on him
Zozulya moved to Fuenlabrada from Segunda. His transfer to Alcorcon was disrupted because of fans who called him a fascist