Sweden

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun

Det nya konstverket invigdes på måndagen med tal av kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M), professor Dick Harrison och konstnären själv.

Skulpturen är skapad av Österlenkonstnären Helene Aurell som har haft ett fynd från järnåldersfyndplatsen Uppåkra som förebild.

– Skulpturen är mycket tilltalande och extra kul är att den är kopplad till vår spännande historia genom den förlaga, en Odenstatyett, som grävts upp just i Uppåkra, den 10 hektar stora fyndplats som finns här i vår kommun alldeles här intill, sade Christian Sonesson.

Dick Harrison uppehöll sig kring Uppåkras historia i sitt anförande:

– Det är en enorm glädje att få inviga detta konstverk i den historiska kommun där jag själv är född och även bosatt, nämligen Staffanstorps kommun, sade Dick Harrison och fortsatte:

– Vi talar om en fyndplats som är sju gånger större än Birka och som under 1.000 år, mellan Julius Caesar och tiden när de danska kungarna börja anlägga den rivaliserande tätorten här intill, det vill säga Lund, utgjorde järnålders stora maktcentrum. Endast två promille är utgrävt av en plats som nu håller på att skriva om hela vår järnåldershistoria.

Ett år har det tagit Helene Aurell att skapa det gigantiska konstverket hemma på gårdsplanen i Järrestad, från ritning till färdiggjuten skulptur.

– Jag har byggt den inifrån och ut av armering i stål, nät och betong. Det har varit en utmaning att ha en liten idé som sedan skulle skalas upp från 1 till 10. Det har varit oerhört spännande och jag är nöjd med resultatet, säger hon på Staffanstorps kommuns hemsida.

Konstverket har finansierats av kommunstyrelsen i Staffanstorps kommun och konstnären valdes enligt kommunen ut i en upphandling där ett antal konstnärer medverkade med olika förslag.

Football news:

Why is soccer called soccer in the United States (and not only there)? Is it true that this name was invented by the British?
Ole Gunnar Solskjaer: We look at Manchester United through the lens of history. We want to attack and dominate
Koeman on the crisis: We must help Barca in the name of our love for her. We need to think about what's best for the club
Bayer midfielder Bailey named son Leo Cristiano: This has nothing to do with football at all
Tuchel after 2:2 with Bordeaux: I always protect the players, but I refuse to do this. You can't play matches of this level
Ole Gunnar Solskjaer: Any decision I make is for the good of Manchester United. The main thing is the result
Mourinho on Tottenham: We don't have the same conditions as some clubs. They create a crazy market