Sweden

Obligatorisk kurs i återvändande för asylsökande i Danmark

Direkt då en asylsökande kommer till Danmark ska migranten gå en obligatorisk kurs i vilka möjligheter som erbjuds för ett återvändande till hemlandet ifall det blir ett avslag. För att vägleda migranterna genom detta har man också skapat en ny myndighet.

Utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye från de danska socialdemokraterna tycker att man måste vara mer direkta än man är i dag med migranter.

Han anser att det i dagsläget finns för många i asylsystemet vars fall med all sannolikhet kommer att sluta med ett avslag, vilket de själva vet om, och att man borde ta upp frågan med migranterna desto tidigare i processen då situationen inte är till gagn för någon.

Allt ska samordnas via den nya myndigheten Hjemrejsestyrelsen som invigs i morgon tisdag vars uppdrag är att få migranter utan uppehållstillstånd att resa hem. Samhällsnytt har rapporterat om den nya myndigheten tidigare.

LÄS ÄVEN: Fler migranter lämnar än reser till Danmark

Hjemrejsestyrelsen beskrivs som central i den danska regeringens ambitioner för att se till att migranter med avslag reser hem frivilligt – en problematik flera regeringar försökt lösa.

Stora satsningar på återvändande

Sedan 2013 finns redan två så kallade udrejsecenter i landet där migranter med avslag och som vägrar återvända självmant placeras.

2019 röstade en majoritet i Folketinget för att skicka tillbaka migranter så fort som möjligt i stället för att integrera dem.

Då det kostar ca 300 000 danska kronor om året att ha en avvisad migrant på ett udrejsecenter förväntas den nya planen även innebära stora besparingar.

I dagsläget finns ca 1 100 avvisade asylsökare i Danmark.

authorimage

Football news:

The Premier League will lobby the IFAB for changes to the hand rule
Inter wants to rent Alonso with a mandatory buyout for 12 million euros
Fati scored 3 goals in 2 La Liga matches. He has 10 goals for Barca in 26 League games
Dest about Barcelona: It's an honor to play for the best team in the world
PSG are set to sign AUAR in the summer of 2021. Arsenal and Juventus are Interested in the player
Juve offered Fiorentina Rugani and De Sciglio as part of the payment for Chiesa. Violets want Demiral
Messi and Ronaldo have not seen each other for more than two years, and now they are heading to the Champions League. According to personal meetings, Leo takes out the opponent with a break