Sweden

Nya coronaregler för äldreboenden sågas

Under pandemin har det varit besöksförbud på äldreboenden.
Under pandemin har det varit besöksförbud på äldreboenden. Foto: Anders Wiklund/TT

Socialstyrelsens föreslagna regler som ska ersätta det nationella besöksförbudet på äldreboenden kritiseras av tunga remissinstanser.

– Man lägger på ytterligare regler och ökar en detaljstyrning. Det är inte det mest optimala, säger Linda Almqvist, chefsjurist på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Socialstyrelsens föreslagna regler för äldreboenden kritiseras av bland annat Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Socialstyrelsens föreslagna regler för äldreboenden kritiseras av bland annat Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Socialstyrelsens föreslagna regler för äldreboenden kritiseras av bland annat Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Det handlar om Socialstyrelsens föreskrifter, alltså bindande regler, som bland annat kräver att ett äldreboende ser till att boende och besökare både känner till Folkhälsomyndighetens allmänna råd och får tillgång till handsprit. Reglerna är ämnade att ta vid när det nationella besöksförbudet upphör på torsdag och under måndagen väntas Socialstyrelsen fatta beslut om de ska gälla.

Football news:

Milan scores 2+ goals in 10 games in a row for the first time in 56 years
Barcelona are working on extending their contract with Fati. Mendes wants the player got a raise
Hames will miss the Premier League match with Southampton
Goetze scored two goals in his first two games for PSV
Real Madrid are paying the price for a stupid sale to Ronaldo. No one to score. Calderon on the club's problems
Ozil posted a GIF of himself at work in the office: Forward, Arsenal
The Slovenian youth team wants to expel the tyrant coach: he is Against warm-UPS, forbids sleeping on planes and celebrating goals