Sweden

Ny stor härva med assistansfusk rullas upp – över 50 migranter inblandade

En ny stor härva av fusk med assistansersättning rullas nu upp i Västsverige. Ett assistansbolag, Sandys Assistans AB, som drivs av personer med bakgrund i Rumänien misstänks genom att kraftigt överdriva och hitta på assistansbehov ha lurat de svenska skattebetalarna på uppemot 40 miljoner kronor. Siffran kan komma att öka ytterligare. Det rapporterar SVT.

De systematiska bedrägerierna har pågått i ett tiotal år. Sju personer har häktats och sammanlagt misstänkts ett 50-tal personer för delaktighet. Samtliga namn som Samhällsnytt har tagit del av i rättshandlingar är östeuropeiska. Många ingår i samma familjeklaner. Fyra av de häktade tillhör samma familj.

Brotten har begåtts över ett stort geografiskt område i Västsverige, huvudsakligen Vänersborg och Göteborg med omnejd. Försäkringskassan kom det organiserade storfusket på spåren när man granskade assistansbehovet för en person i Vänersborg. Det ledde i sin tur till en granskning av assistansbolaget övriga verksamhet.

Brottsutredningen har tagit omfattande utredningsresurser i anspråk och fortsätter fortfarande att växa. Åtalet omfattar 10 000 sidor, berättar Petter Lundgren som är åklagare i målet som på grund av dess storlek fått flytta från Vänersborgs tingsrätt till Göteborgs tingsrätt.

De tre personer som är häktade misstänkts för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. de nekar till brott. Åtal väntas kunna väckas först någon gång under våren.

Misstankar om bedrägeri fast i mindre skala riktades mot Sandys Assistans redan 2019. Det handlade då om falska rapporter och belopp i storleksordningen 1,5 miljoner kronor.

Football news:

Flick about Holand in Bayern: Nothing can be ruled out in life
Messi voted in Barcelona presidential election
Liverpool and Real Madrid will compete for Mbappe. Salah may leave amid controversy with Klopp (As)
Pirlo about Ronaldo's rest: He has already scored 20 goals. It is normal for others to score as well. Cristiano-extra advantage
Agent Morabito on the transfer market: We are back in the Doneymar era
The Juve-Porto match will be served by Kuipers, Cakir is scheduled for the Borussia-Sevilla game
Pep Guardiola: Man City were stable when they won the Premier League. Other champions are competing for the top 4