Sweden

Ny rapport: Kraftig ökning av hot och våld mot tågpersonal

En ny rapport visar att hela 7 av 10 anställda inom tågtrafiken i landet vittnar om betydligt allvarligare hot och våld från resenärer idag än för ett år sedan.

Det är fackförbundet Seko som på lördagen presenterade den alarmerande rapporten som grundar sig i en enkätundersökning där 3 200 medlemmar anställda inom järnvägstrafiken i landet har fått svara på frågor som berör hot, våld och sexuella trakasserier.

LÄS ÄVEN: Tjuvåkande migrant hotade skära halsen av kvinnlig tågvärd – skulle ”knulla” och ”pissa” på henne

Av de 3 200 medlemmarna som deltog är 1 000 personer ombordpersonal. Hela 70 procent av dessa medlemmar instämmer om att hot och våld är ett allvarligare problem i dag än för ett år sedan.

I rapporten vittnar hela 56 procent av ombordpersonalen om att de upplever att det förekommer hot och våld och att det inte är vid någon särskild tidpunkt som detta inträffar.

Kameror hjälper inte akuta situationen 

Med ökningen av hot och våld i kollektivtrafiken har operatörerna valt att utrusta vagnar med övervakningskameror. Men trots denna lösning vittnar anställda om en allvarligare situation.

– Kameror fyller ju också en funktion, men det är ju framför allt när man i efterhand ska ta reda på vad som har hänt. Det hjälper ju inte i den akuta situationen, säger Valle Karlsson till Expressen.

Facket kräver stopp för ensamarbete

Nu kräver fackförbundet Seko ett stopp för att personal ska behöva arbeta ensamma på tåg. Vidare vill fackförbundet även att regeringen ska utreda möjligheten att utfärda tillträdesförbund mot de resenärer som hotar och använder våld.

LÄS ÄVEN: Gäng sätter skräck i resenärer och personal på tåg i Västsverige

Vurmar för ökad invandring

Det är i sammanhanget värt att poängtera att Seko har nära kopplingar till Socialdemokraterna. Fackförbundet har vid flera tillfällen engagerat sig fientligt mot Sverigedemokraterna och för en ökad invandring till Sverige.

De gick som smör i solsken sist och nu har vi bara fem exemplar på kontoret. Maila [email protected] om du vill ha ett exemplar. Först till kvarn!

Posted by Seko Stockholm on Monday, September 8, 2014

LÄS ÄVEN: 29-årig man ströp biljettkontrollant i Malmö

Football news:

The baby may get angry and leave. Luis Suarez Miramontes about Messi
Joan Laporta: bartomeu's Words are a manifestation of cowardice and failure
Neuer on Ter Stegen: a Great result for Bayern, but I don't want my teammates to experience this
Messi is painful to watch. He did not help with goals and assists, in his eyes – hopelessness
Barcelona will be fired after Selena 2:8 from Bavaria (Fabrizio Romano)
Neymar went further than Barca in the Champions League for the first time after moving to PSG
Philippe Coutinho-transfer nightmare that brought Barcelona a lot of pain