Emma Jaenson är 31 år gammal och arbetar sedan 2018 som ledarskribent på Blekinge läns tidning, BLT, i Karlskrona. Men hon är uppvuxen i Sunnersta i södra Uppsala och har både bott i Gottsunda, Luthagen och Fålhagen under korta perioder.

– Uppsala är min hemstad och den stad jag känner bäst. Min familj bor kvar i stan och många av mina vänner så det ska bli jättekul att komma tillbaka. Jag har ju vuxit upp med UNT, säger hon.

Innan jobbet på BLT vikarierade Emma Jaenson som debattredaktör och ledarskribent på Dalarnas tidningar och som ledarskribent på Liberala nyhetsbyrån i Stockholm. Men vägen till ledarsidorna har inte varit spikrak.

– Jag är intresserad av människor och kultur så jag började läsa antropologi och jobbade några år på Sida. Men jag upptäckte snart att det inte var min grej. Jag har aldrig varit politiskt aktiv i något ungdomsförbund men jag har alltid varit intresserad av att skriva så jag sökte in och gick Timbros skribentutbildning och sedan Svenska Nyhetsbyråns skribentskola. Det var väl där intresset för att bli ledarskribent föddes, berättar hon.

På UNT kommer hon att ta över efter mångårige debattredaktören Maria Ripenberg.

Hur vill du utforma UNT:s debattsida?

– Jag vill se många olika röster på debattsidan, den ska vara tillåtande och ha mycket högt i tak. Jag vill lyfta fram brännande lokala ämnen, och utnyttja närheten till både universitetet och till Stockholm, säger Emma Jaenson.

Hon tycker att frågor som rör yttrandefrihet, politiskt hyckleri och identitetspolitik är intressanta att skriva om. Men ser också fram emot att kunna skriva om Uppsala universitet.

– Det är stort och mycket händer där, exempelvis debatten nyligen om vilka ord en universitetsanställd får uttala inför sina studenter. Jag gillar att skriva om det mesta som betraktas som känsligt och väcker debatt, säger Emma Jaenson. 

På fritiden ägnar hon sig åt måleri, hon stickar och virkar en del, och så syr hon kläder.

Emma Jaenson börjar på UNT i mitten av april. Hon ska dock inte att bosätta sig Uppsala på en gång. Hennes sambo jobbar i Växjö så hon kommer att veckopendla inledningsvis.