Sweden

Ny brittisk tv-kanal lanseras – jämförs med med Fox News

GB News är namnet på en ny nyhets-tv-kanal som påbörjar sina sändningar under söndagen. Kanalen jämförs redan på förhand med amerikanska Fox News, som inriktar sig mot en i huvudsak konservativ publik.

Målsättningen för GB News är dock att nå en bredare publik. Anledningen till jämförelsen med Fox News härrör till stor del från att kanalen framställer sig som något av en motpol till public service-bolaget BBC, som man menar marginaliserade och underrepresenterade den stora mängden britter som röstade för Brexit.

– Våra presentatörer kommer att ha friheten att säga vad de tycker, att ha lite kul och att vara modiga i de frågor som verkligen betyder något för folket i Storbritannien, förklarar GB News nyhets- och programchef John McAndrew.

McAndrew säger i en intervju, återgiven i SvD, att formatet kommer att likna Fox men med skillnaden att det inte kommer att vara någon stark slagsida åt höger. Han påstår även att Fox har ”desinformation och falska nyheter” på sin agenda, vilket han försäkrar att GB News inte kommer att ha.

LÄS ÄVEN: Majoritet britter vill inte betala för BBC – anser kanalen är partisk

”Woke Watch” blir ett stående inslag

Enligt Jane Martinson, professor i journalistik vid Londons City University, råder det en ”viss del hysteri på båda sidor” inför söndagens lansering. Samtidigt menar hon att brittiska opartiskhetsriktlinjer och regler omöjliggör hårt politiskt vinklad nyhetsrapportering i Storbritannien, till skillnad från i USA.

Ett stående inslag kommer att vara ”Woke Watch” som ämnar belysa spridningen av cancel- och woke-kulturen vars syfte till stor del är att tysta politiskt inkorrekta åsikter.

– Cancelkulturen är förrädisk, den går emot allt vi stått för sedan Upplysningstiden, säger Andrew Neil, vd för GB News med 20 års erfarenhet från BBC, till CNN.

LÄS ÄVEN: Här sätter Azerbajdzjans president BBC på plats: ”Ska vi prata om Assange?

Football news:

Juventus will sign Santos forward Caio Jorge. Salary-1.5 million euros plus bonuses
Allegri on Juve: Ronaldo is full of enthusiasm. Dybala has a muscle problem. Kulusevski should be added
Nedved about Locatelli: Juve considers its offer fair and good
Koeman on 3-0 with Stuttgart: A great game of Barca against a strong team. We are on the right track
Mkhitaryan wants to compete with Roma for the scudetto: There will be nothing left without trophies at the end of his career
Pavel Nedved: Ronaldo is a guarantee of goals, an exceptionally valuable player. Juve is betting on him
Zozulya moved to Fuenlabrada from Segunda. His transfer to Alcorcon was disrupted because of fans who called him a fascist