Sweden

”Nu haveriutreder vi ojämställda inkomster”

Lise Bergh är ordförande för Kommissionen för jämställda livsinkomster.
Lise Bergh är ordförande för Kommissionen för jämställda livsinkomster. Foto: Ali Lorestain/TT

Varför är inte mäns och kvinnors inkomster jämställda, trots att så många verkar vara överens om att det är så det borde vara? Vi kommer att vända på varje sten för att utreda detta, skriver företrädare för Kommissionen för jämställda livsinkomster.

Sverige ser sig gärna som föregångare på jämställdhetsområdet och det råder en bred enighet, såväl i politiken som bland människor i stort, om att kvinnor och män bör ha samma rättigheter och möjligheter. Dagens övergripande mål för jämställdhetspolitiken – att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv – antogs med bred enighet 2006. Ett av delmålen är att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Därför kan man lätt tro att utvecklingen går mot jämställda inkomster. Men faktum är att kvinnorna halkar efter. Ser vi endast till lönestatistiken så går det åt rätt håll. Medlingsinstitutet rapporterade den 16 juni att löneskillnaden mellan kvinnor och män fortsätter att minska. 2019 var kvinnors lön i genomsnitt 90,1 procent av männens, löneskillnaden ligger med andra ord på 9,9 procent, en minskning från året innan med 0,8 procentenheter.

Men lönestatistiken ger inte en rättvisande bild av utvecklingen mot ekonomisk jämställdhet. Lönebegreppet missar bland annat inkomster från företagande och kapital, påverkan av deltidsarbete, föräldraledighet och sjukskrivningar. Om vi i stället tittar på det som människor faktiskt har i plånboken, den individuella disponibla inkomsten (det vill säga individens samtliga inkomster inklusive transfereringar och minus skatter), ser det betydligt dystrare ut: kvinnor har i genomsnitt 77 procent av mäns inkomst. Den siffran har inte förändrats nämnvärt sedan 1995 – det vill säga på 25 år.

Football news:

Keylor Navas was injured in the game with Atalanta
Pogba is expecting Manchester United to start negotiating a new contract with him after the Europa League. The player is happy at the club
While PSG vs Atalanta – 🤦♂app. It is a complete disappointment from unrealized moments
Real won't buy players if they don't sell anyone. Ceballos and Lunin will return
Jaydon Sancho: I like playing in Borussia. We have extraordinary players
Pashalic scored 12 goals in the season – the best result in his career
Anyone who eats three slices of bread with Nutella will be in stock. Nagelsmann about the lineup for the game against atlético