logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Nu bjuder Global Castings in till öppet hus – mäktigt skådespel: ”Vi häller 20 ton smältande järn i en form”

Nu bjuder Global Castings Guldsmedshyttan in till öppet hus på lördag. Här från öppet hus 2015. Arkivbild

Förra gången som bjöd in till öppet hus 2015 blev det succé med över 500 besökare.

– Det var väldigt trevligt, och då sa vi att 2018 blir bra att ha nästa öppet hus. För att då fyller bolaget som sådant här i Guldsmedshyttan 150 år. Guldsmedshytte AB bildades 1868, berättar Hans Sigge, vd.

Samtidigt är det kulturarvsdagen med Stripadagen i Stripa, förklarar han.

– Så då kan man gärna ta en tur hit och fylla hela dagen i Guldsmedshyttan och Stripa.

Så nog gnistrar det en del

Bruket kommer att gjuta två gånger under dagen inför publik. Och det är ett häftigt skådespel med flytande och eldsprutande järn vid varje smälta.

– Vi häller i 20 ton smältande järn i en form, så nog gnistrar det en del.

Det är mäktigt skådespel att se gjutningarna i bruket med 20 ton flytande och gnistrande järn. Arkivbild

Av säkerhetsskäl kommer publiken att få stå på betryggande avstånd, men ändå tillräckligt nära för att kunna se bra och följa gjutningen. Det blir en rundvandring på fabriksområdet, och arbetet är i gång med ordinarie verksamhet.

– Besökarna har möjlighet att se alla processer, och så visar också Linde Energi sin fjärrvärmeanläggning. Vi skickar överskottet av vårt varma kylvatten från ugnarna in i den anläggning.

Folk brukar bli rätt förvånade att det är så stort

Dessutom är Guldsmedshyttans Mekaniska verkstad inne på området öppen för besökare, och visar sin verksamhet.

– Hela området är öppet och folk brukar bli rätt förvånade att det är så stort. För när man bara åker förbi på riksväg 50 syns det inte hur stort det är.

Länsstyrelsen finns på plats och berättar om projektet i ån för öring och flodpärlmussla. Guldsmedshyttans musikkår kommer att spela, bolaget på fika och så blir det tipspromenad med fina priser.

Det blir fina priser på tipspromenaden berättar Hans Sigge, här en slaggskänk gjuten på bruket och väger sin vikt i - järn. Arkivbild

– Det är gjutna grejer härifrån, så det är verkligen värt att gå runt och svara på alla frågor. Det är två gjutna skänkar i olika storlekar, och så Bergslagsmärket som också är gjutet här.

Öppet hus pågår 10-14, och gjutningarna beräknas ske ungefär 10.30 och 13.30. Stripadagen är kl 11-16.

Themes
ICO