Sweden

NSA röjde spiondata om högerjournalist

Det var när NSA avlyssnade rysk kommunikation som spionmyndigheten fick reda på att Fox News journalist Tucker Carlson hade kontaktat företrädare för Kreml i syfte att boka en intervju med Vladimir Putin för Fox News räkning, uppger källor inom NSA för The Record.

Tucker Carlsons identitet "avmaskerades" av en beslutsfattare på myndigheten, som källorna vägrar att uppge namnet på, enligt Record. De spreds sedan av NSA, enligt Carlson, till företrädare för konkurrerande medier i USA.

En visselblåsare kontaktade Tucker Carlson och varnade honom för att myndigheten planerade en smutskastnings­kampanj mot honom, enligt Fox News-journalistens egen version i alla fall.

"En visselblåsare inom den amerikanska statsförvaltningen har hört av sig och varnat oss för att NSA, den nationella säkerhetsmyndigheten, övervakar vår elektroniska kommunikation och planerar att läcka den för att se till att den här showen försvinner ur rutan", sade Carlson i sitt program.

Den 30 juni svarade NSA på Twitter och dementerade att Carlson var ett "mål" för myndighetens övervakning. Myndigheten dementerade dock inte att den läckt hans personuppgifter till media eller att hans namn avmaskerats av myndigheten, vilket ledde till spekulationer om att det Carlson sagt i allt väsentligt var korrekt.

I The Record spekulerar NSA-företrädarna i att Carlson kan ha fått reda på att NSA röjt hans namn av FBI, som ibland tar kontakt med amerikaner som riskerar att försätta sig i situationer där de kan rekryteras som spioner av främmande makt. Det är dock inte känt om FBI tog en sådan kontakt med Carlson inför den planerade intervjun med Putin.

Sedan uppgifterna om att Carlsons namn röjdes har kommit fram har Fox News riktat hård kritik mot NSA.

"Att NSA väljer att röja Tucker Carlson eller någon journalists namn för ett försök att ordna en intervju som har nyhetsvärde är helt oacceptabelt och väcker allvarliga frågor både om myndighetens agerande och om deras ursprungliga dementi, som var väldigt vilseledande", heter det i ett uttalande från Fox News.

NSA har nu lämnat sin internutredning av Carlson-affären till underrättelseutskotten i både kongressen och senaten, men där väntas Demokraterna blockera all vidare utredning, skriver Record.

"Demokraterna betraktar Republikanernas utredningskrav som ett försök att skapa kontrovers runt underrättelseväsendet och att framställa Biden-administrationen i dålig dager", skriver The Record.

Football news:

Joao Felix received two cards in a minute. For a signal and a gesture to the referee-he put his finger to his temple
Dvorkovich about Lokomotiv: We can't say that he shines, but he is able to get out of the Europa League group
Lewandowski scored in the 13th Bundesliga home game in a row. This is a record
Inaki Williams has the 200th match for Athletic in a row
Tarjei Bo about Norwegian football players: They have become a model for everyone who wants to use sports as a platform for statements. We must be the same as them
Tyuram about the best players: Lukaku is incredible. Mbappe and Marquinhos
We finally found out Messi's salary: he will earn 110 million in 3 years (if he does not leave earlier), he will receive 1 million in the crypt