Sweden

Njut klassiskt men skippa konventionerna

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Det finns dryckesstilar som med blandad framgång kämpat för att hålla sig kvar i popularitetens rampljus de senaste decennierna. Klassiker som till exempel portvin, sherry, cognac och armagnac. Det rör sig om underbart ljuvliga drycker med lång historia och starka traditioner – men – alla har de svårt att nå nya, yngre, konsumenter.

Delvis handlar det om imageproblem. Det vilar något lätt mossigt och dammigt över de här dryckesstilarna; en förlegad känsla av att de är något man förväntar sig att hitta på en hylla långt bak i mormors skafferi. Det handlar samtidigt också om att många yngre idag dricker mindre alkohol i allmänhet och mindre alkoholstarka drycker i synnerhet.

Producenterna försöker förstås med olika medel anpassa och modernisera sig för att nå den nya generationen, och frågan är vilka metoder som är mest framgångsrika i det långa loppet.

De senaste åren har jag sett otaliga exempel på cognacs- och calvadosproducenter som gör specialutgåvor i blommigare och fruktigare stil, anpassade för bartenders och cocktails. Jag förstår idén, men missar man inte då samtidigt kärnan i vad cognac verkligen är; en lagrad sprit med djup, komplexitet och bredd? Likadant med vissa portvinsproducenter som gör (framför allt vit) port i lättare och fruktigare stil – inte för att drickas på egen hand utan för att mixas med soda eller tonic.

Det är inget fel på produkterna i sig, men frågan är om det är en strategi som fungerar långsiktigt? Jag tror nämligen att steget är långt från att dricka lätt vit port i en drink till att köpa en vällagrad tawny. Risken finns också att man i någon mån vattnar ur själva stilens kärnidentitet och därmed också devalverar värdet i dryckens signum.

Jag tror snarare att vägen framåt är att anamma allt det traditionella men samtidigt göra allt man kan för att avmystifiera och ta kål på det högtidliga och gammalmodiga – något som många producenter också är bra på.

Under en provning med portvinshuset Grahams härförleden drog bolagets legendariske ålderman Dominic Symington själv en lans för just detta: ”Det måste inte vara en söndagsmiddag med drottningen för att man ska dricka port”, som han uttryckte det. Drick porten ung, drick den med is, drick den till maten! Han berättade också hur Grahams hade arrangerat en provning med portvin och kebab, vilket ju är ett lysande exempel på hur man gör en gammaldags dryck kontemporär och mindre prestigefull.

Samma sak med cognac: När jag besökte Rémy Martin för några år sedan uppmanade deras källarmästare Baptiste Loiseau till viss respektlöshet: ”Visst, det är en sofistikerad produkt, men det betyder inte att man inte får leka med den. Folk får dricka precis hur de vill, det får inte finnas massa onödiga regler och konventioner” sa Baptiste och avslöjade samtidigt att hans favoritdryck om sommaren är VSOP on the rocks.

Där har vi kärnan och också vad jag tror är den gyllene nyckeln till framtiden för drycker som tyngs av ett ålderdomligt ok.

Värna om de underbara gamla stilarna men uppmana oss som ska dricka att göra som vi vill, dricka som vi vill och skita i konventionerna – vilket också borde gälla för alla drycker.

Football news:

Carragher on replacing Salah against Chelsea: I thought it was strange
Liverpool are Interested in Coulibaly
Golovin - the best player of Monaco in February according to the fans
Man City is preparing for Zinchenko a contract for 5 years with a salary of 90 thousand pounds a week (Claret&Hugh)
Salah's agent put an end to the tweet after replacing the player in the 62nd minute of the match with Chelsea
Ozil was carried off on a stretcher in the Fenerbahce match. He may miss at least a month due to injury
Bayern do not intend to buy Coulibaly from Napoli this summer