logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Sweden

Niondeklassare tävlade i kockduell - med stjärnkock från finalen i Årets Kock som domare

Agnes är en av de fyra finalisterna i Kockduellen. Det är Lindeskolan Lindesbergs gymnasium som genomför denna tävling där grundskolorna i kommunen bjuds in. Och en av domarna är kocken Anders Johnsson, uppväxt i Lindesberg, som var finalist i den prestigefyllda tävlingen Årets Kock 2018.

Kockduellen pågår i Lindeskolans elevkök. Två lag från Fröviskolan har kvalificerat sig till stadsfinalen.

– Genom att tävla i matlagning, som till exempel i Årets Kock, så lyfter man fram branschen. När jag läste till kock här på Lindeskolan för kanske 20 år sedan var kock nära på betraktat som ett blåställs-yrke. Så är det inte längre, säger Anders.

– Det behövs unga människor till branschen och att arrangera en kockduell kan vara ett sätt att locka fler ungdomar till yrket.

Agnes Andersson steker citroner under överinseende av juryn Björn Persson, Anders Johnsson och Göran Borglund.

Tävlingsreglerna är enkla. Det finns en i förväg bestämd råvarukorg. Samtliga råvaror i denna korg ska ingå i den varmrätt som de två lagen ska tillaga. Utefter detta finns även ett skafferi med fler råvaror som får användas om man vill. På nittio minuter ska de två lagen tillaga sin varmrätt.

I lagen tävlar Simon Norling och Albin Persson mot Agnes Andersson och Albin Pouncey. Samtliga lagmedlemmar går i årskurs 9 på Fröviskolan.

– I år är bara Fröviskolan med i Kockduellen, men tanken är att alla högstadieskolor ska vara med i Kockduellen nästa år. De tävlar först på sin skola och sedan sker en final här i köket på Lindeskolan. Det är första gången vi arrangerar kockduellen som vi har tänkt ska bli en återkommande aktivitet, berättar Björn Persson.

Björn driver Restaurang Krydda i Lindesberg Arena och han är med i tävlingsjuryn som består av tre personer, Björn, Anders samt Göran Borglund från Lindeskolans restaurang- och livsmedelsprogram.

Teamwork i köket. Simon Norling och Albin Persson i aktion.

Medan kocklagen jobbar poängbedöms de av tremanna-juryn.

– Vi poängbedömer utifrån flera kriterier. Vi tittar till exempel på hur laget samarbetar, hur de hanterar råvarorna och förstås så tittar vi på uppläggning och poängsätter smaken på varmrätten också, berättar Björn.

Albin Pouncey kollar in stekytan på laxen.

Albin och Agnes diskuterar hur de ska fördela arbetet i laget.

– Vi har gott om tid. Maten ska ligga på tallriken först om 50 minuter. Men vi borde blanda ihop fetaostkrämen nu, säger Agnes.

Stadsfinalen i Kockduellen genomfördes på lördagen i samband med Lindeskolans gymnasiemässa.

Läs också: Bildspecial: Lindeskolan visade upp alla sina program på gymnasiemässa i Lindesberg Arena

Albin Pouncey och Agnes Andersson i diskussion i tävlingsköket.

Kockduellen är en matlagningstävling för elever i årskurs 8 och 9 i Sverige. Tävlingen arrangeras inom ramen för hem- och konsumentkunskapen på grundskolan och genomförs i fyra steg: skoltävling, stadsfinal, kval till riksfinal och slutligen riksfinal. Förra året tävlade 2500 elever från hela landet. I år har tävlingen vuxit till över 5000 tävlande elever från 25 olika städer.

Themes
ICO