Sweden

Nattsvart för aktier i storbankerna trots vinster

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Expertis befarar att aktierna i storbankerna kan fortsätta falla.
Expertis befarar att aktierna i storbankerna kan fortsätta falla. Foto: TT

Värden för 300 miljarder har gått upp i rök. Det är facit för aktieägarna i Nordea, Swedbank, SHB och SEB sedan 2017. Bedömare tror att kräftgången kan fortsätta.

Coronapandemin, penningtvättshärvor och till synes evigt låga räntor.

Det är tre ingredienser i den cocktail som har knockat de svenska bankaktierna i flera år, och som även i den nya börsfrossan trycker ner kurserna.

Det tycks inte spela någon roll att vinstnivåerna ligger högt i ett europeiskt perspektiv och att storbankerna så sent som i förra veckan levererade starka kvartalsrapporter, alla fyra.

Resultaten fick artiga applåder men aktierna handlades ändå ner efter det.

– På kort sikt beror det på att marknaden inte vet om bankerna kommer att få dela ut några pengar till aktieägarna i vår, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.

Han tycker det är problematiskt att det finns ett regelverk kring kapitalkrav som samtliga banker lever upp till. Med råge dessutom. Trots det säger Finansinspektionen nej till utdelningar på grund av läget med coronapandemin.

Swedbank, Handelsbanken och Nordea har tappat cirka en tredjedel av sitt börsvärde sedan 2017. SEB:s aktie är minst dålig, minus 20 procent.

Stockholmsbörsens index OMX 30 har under samma period stigit med 4 procent. Även i år blinkar bankaktierna rött, klart sämre än index, undantaget Swedbank, som har stigit någon enstaka procent.

Sammanlagt har de fyra storbankernas marknadsvärde minskat med cirka 325 miljarder kronor på tre år.

Statistik från OMX Nasdaq, som SvD tagit del av, visar att storbankernas andel av Stockholmsbörsen krympt dramatiskt under den här perioden. Då, 2017, stod storbankerna för 27 procent av värdet på Stockholmsbörsens OMX 30. Idag är motsvarande siffra bara 14 procent.

En bidragande orsak till det är visserligen Nordeas flytt till Finland. Det har inneburit att en mindre del av bolagets aktier räknas in i index. Men även detta borträknat är fallet markant.

Det är inte bara coronakrisen och penningtvättshärvor som ligger som en våt filt över bankaktierna. Det finns en annan oro.

Det menar i alla fall Thomas Jellvik, makrostrateg på norska storbanken, DNB. Han utesluter inte att bankerna även framöver kan få svårt att övertyga aktieinvesterarna.

Orsaken – frågetecken runt bankernas lönsamma bolåneaffär.

– Svenska hushåll har ökat sin skuldsättning i 25 år. Det i sin tur har varit ett viktigt skäl till varför bankerna har haft så bra lönsamhet och tillväxt i sin viktiga bolåneaffär. Men det där kan inte pågå hur länge som helst, säger Thomas Jellvik.

Han pekar på utvecklingen i USA och delar av Europa. Där har den privata skuldsättningen minskat efter finanskrisen.

– Jag tror att många aktieinvesterare sitter och funderar kring detta. Om de svenska hushållens skuldsättning på sikt planar ut, innebär det problem för bankerna. Bolånen är en oerhört viktig drivkraft för storbankernas lönsamhet, säger Thomas Jellvik.

Han tycker att det annars blir svårt att förstå den svaga börsutvecklingen. Coronakrisen och penningtvättsproblem är visserligen bekymmersamt men storbankernas kräftgång har pågått länge nu.

– En uppvärdering av bankaktierna borde ha ägt rum. Men inget händer. Då är frågetecknen kring skuldsättningen en tänkbar förklaring, säger Thomas Jellvik.

Football news:

Jurgen Klopp: Maradona is the best player in my life. Meeting him was like meeting the Pope
Chalhanoglu will move to Manchester United as a free agent in the summer of 2021 (Christian Falk)
Benzema, Carvajal, Ramos and Valverde will not play with Alaves due to injuries
Ronaldo will not play against Benevento. Pirlo gave him a rest
Zidane on Real Madrid's downturns: Stability in football is the hardest thing to achieve. The problem is not in relation
Alaba's agent wants to start talks with Chelsea and PSG in January
Klopp on the Premier League calendar: No matter what I say, it won't help. Waste of time