Sweden

När far super med Jimmie är det rätt

I december 2019 möttes Moderaternas Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson för att diskutera sakfrågor där partierna står varandra nära. Snabbt kom, förfäran och förakt från vänsterhåll. ”Vi har sett att det utvecklats i den här riktningen med det här blåbruna”, snäste Löfven.

Det är ingen liten anklagelse – det bruna som åsyftas är nazism. Att diskutera med SD, det är att förvandla sig till en blåbrun sörja, färgad av världshistoriens värsta idéer. Många vänsterdebattörer hakade på. Kristerssons övertramp påstods vara så grovt att det innebar ett svek mot förintelseöverlevare.

Nu är karusellen igång igen, men tongångarna betydligt mildare. Den här gången är det V och SD som vill slå sig i slang med varandra, på grund av samsyn i en enskild sakfråga: nej till sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Statsministern är återigen purken och klagar över att Vänsterpartiet är del i att ge Sverigedemokraterna ”det avgörande inflytandet i svensk politik”, något som Jök-partierna minsann håller sig för goda för.

Det sägs dock ingenting om någon utveckling i en rödbrun riktning. Det kommer inga antydningar om att vänstern, genom sitt handlande, legitimerar eller låter sig färgas av Sverigedemokraternas värsta idéer.

Här syns en ful, men vanligt förekommande förenkling i den svenska debatten. Högern är under ytan illvillig, vänstern i grunden god. Alltså kan de senare, om politiskt behov uppstår, kroka arm med SD utan att smittas av dem.

Om det nu vore så att idéer smittade, då är Vänsterpartiet definitivt inga garanter mot de allra sämsta. Tvärtom har de ofta varit ensamma i riksdagen om att tala ömsom hyllande, ömsom överslätande om despoter och totalitära regimer.

Men naturligtvis vet såväl Löfven som resten av vänstern att idéer inte smittar alls, och att det rimliga i en parlamentarisk demokrati är att samtala och samarbeta för att nå sakpolitiska resultat. De tar själva chansen närhelst det passar, som i fallet med den stoppade skattesänkningen 2013. Det vore därför klädsamt om de slutade använda sådant samarbete som skrämselpropaganda. Det inger föga förtroende, och bidrar heller inte till att minska det inflytande SD har givits av väljarna.

Football news:

Naumov about the defeats of Zenit, Loko and Krasnodar in the RPL after the Champions League: Lack of professionalism in the players and the ability of the coaches
Ronaldo violated the coronavirus Protocol. An investigation is underway. Italian sports Minister on the departure of the player from Turin
Sports Director of Khimki about 2:0 with Rostov: We proved that we are a team and can win on the road
Jaka defeated Arsenal and Leicester did not create anything except the goal. We will try to take points from Manchester United
Pirlo about 1:1 with Verona: Juve do not need a slap in the face to Wake up and play intensely
Everton and Liverpool in the top 2 at the end of the round in the Premier League for the first time in 27 years
Arteta about 0:1 with Leicester: I Don't know why the hell our goal was canceled. It is difficult to create space when 10 people are sitting behind the ball line