Sweden

Muslim kräver mer fokus på islam i SVT:s barnprogram – får gehör av statstelevisionen

Nu höjs röster för att SVT:s utbud måste anpassas efter Sveriges växande muslimska befolkning. Nora Salem, som beskriver sig som en ”svensk-muslimsk mamma till tre svensk-muslimska barn”, kräver i DN att den muslimska fastemånaden ramadan jämställs med julen, som hon menar är en kristen högtid, och att islam ges mer fokus i svenska barnprogram.

I Sverige lever närmare en miljon muslimer konstaterar Salem och citerar ”Om oss”, på statstelevisionens webbsida, där det går att läsa att: ”SVT är till för alla. Alla människor är lika mycket värda. Sveriges befolkning ska avspeglas i såväl utbud som sammansättning av personal. SVT:s program ska spegla befolkningens olika behov, intressen, perspektiv och åsikter. Alla ska känna igen sig i SVT”. Den beskrivningen stämmer inte med verkligheten, menar Salem och kräver förändring.

LÄS ÄVEN: SVT-reportern Abir är ”stolt flykting” – semestrar i hemlandet

Islamisering pågår redan i SVT:s barnprogram

Salem hävdar att ”barnen blir besvikna och förvirrade” och att de inte kan förstå varför den muslimska fastemånaden inte firas i svensk television. Vidare oroar hon sig över att barnen inte kommer få leka med ”ramadanpyssel” i skolan.

Johanna Gårdare, programchef och ansvarig utgivare på SVT Barn, bemöter Salems kritik i DN med att konstatera att en anpassning till islam redan pågår. Samma dag som Salems text publicerades, den 13 april, öppnade ”Lilla Aktuellt” med ett långt inslag om ramadan.

Gårdare förklarar att även barnprogrammet ”Bolibompaklubben” kommer att anpassas till den muslimska publiken. Programchefens svar möts av kritik i tidningens kommentarsfält där det bland annat påpekas att barnprogrammen inte anpassas till judiska högtider och att julen inte bara firas av troende.

Football news:

Perhaps Messi's last match at the Camp Nou: he scored in an empty stadium, but lost his chances for the title
Wolfsburg advanced to the Champions League, Leipzig took 2nd place in the Bundesliga for the second time
Pioli on 0:0 with Cagliari: Not falling in the top 4 will be a disappointment, but it can not be called a failure
Lille is ahead of PSG by one point, Monaco-by 3 points for the round to the end of Ligue 1
Milan, Napoli and Juventus qualify for the Champions League in the round before the end of Serie A
Griezmann, ter Stegen, Langle and Pedri did not receive ratings from Marca for the game with Celta
Eibar relegated to Segunda after 7 years in the Primera, the last match of the season - with Barca