Sweden

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag

Kulturnyheter. Rowan Atkinson, känd för sin humorkaraktär Mr Bean, har tillsammans med andra kulturpersonligheter skrivit på ett upprop mot en föreslagen ny lag mot "hatbrott" i Skottland. Det rapporterar The Sun.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Skottlands muslimske justitieminister Humza Yousaf som har föreslagit den nya lagstiftningen mot "hatbrott".

Enligt kritiker riskerar lagen att innebära ytterligare en långtgående inskränkning av yttrandefriheten. Bland annat blir det straffbart med upp till sju års fängelse att "piska upp hat" – oavsett om man gör det medvetet eller inte.

I ett öppet brev varnar 20 kulturpersonligheter – inklusive Rowan Atkinson – för att lagen kan användas mot exempelvis konstnärer.

"Den kan till och med tillämpas mot personer som är i besittning av material som producerats av någon annan men där delningen av materialet kan piska upp hat", står det i brevet.

Lagförslaget riskerar vidare "att kväsa yttrandefriheten och förmågan att uttrycka eller kritisera religiösa och andra övertygelser", heter det vidare.

Rätten att kritisera exempelvis filosofiska eller religiösa idéer "måste skyddas för att ett konstnärligt och demokratiskt samhälle ska kunna blomstra", skriver Atkinson och de andra.

Football news:

Allegri was a special guest of the Italian dance show
Tottenham players are surprised that Mourinho did not include alli in the squad for the second match in a row. Dele upset
Rummenigge about Alaba: we Want to keep it in Bavaria after 2021. I hope we can find a solution
Gareth bale: Mourinho played a huge role in my return. This is the perfect coach for Tottenham
Show after 1:3 from Palace: I believe that Manchester United need to strengthen their squad. This will give us a boost
Josep Bartomeu: Koeman is at Barca for years to come. He is a symbol of the club
Pjanic on Barca: the Team is doing very well, we are ready. Koeman told me to be myself