Sweden

Mördare smet till Sverige – nu får han asyl av SD

Afghanen ansökte om asyl med motiveringen att han dels var ateist och att han dels hade deltagit i ett knivmord.

Hemma i Afghanistan skulle han hämnas på att hans bror blivit misshandlad. Han och en vän beväpnade sig med knogjärn och bajonett och sökte sedan upp männen som påstods ligga bakom misshandeln. Det slutade med att en av männen, Reza, blev mördad.

Migrationsverket avslog afghanens asylansökan. Han överklagade då till migrationsdomstolen, som konstaterar att han "tillsammans" och i "samförstånd" med sin vän sökte upp mordoffret, även om det var vännen som utdelade det dödande hugget.

"Det våld som A utövat med tillhygge har varit allvarligt och måste ha medfört svår kroppsskada för Reza. Det förhållandet att Reza senare hamnat i vad A uppfattat som ett livshotande tillstånd och att han då flyr platsen utan att påkalla hjälp eller vidta andra åtgärder talar för att han varit likgiltig inför sitt agerande och att gärningen sammantaget får anses ha präglats av särskild hänsynslöshet. Gärningen ska alltså utifrån internationell och nationell kontext anses ha varit grov", skriver domstolen enligt Samhällsnytt.

Enligt domen är det sannolikt att afghanen "riskerar skyddsgrundande behandling vid ett återvändande till hemlandet dels på grund av sin religiösa uppfattning, dels för att han gjort sig skyldig till ett våldsbrott".

På grund av brottet ska han dock inte få statusförklaring, enligt migrationsdomstolen. Han beviljas dock uppehållstillstånd på grund av "verkställighetshinder".

I beslutet deltog Ulf Lindeberg, som är lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Piteå. Lindeberg har dock valt att inte svara på några frågor om varför han inte inkom med någon skiljaktig mening i målet, skriver Samhällsnytt.

Football news:

Zidane has no intention of resigning, Real Madrid will make a decision after the season (Marca)
Chiesa injured his ankle. He was replaced in the match against Napoli
Neuer on Bayern's two consecutive wins: This is a message to the competitors
Gattuso about 0:2 with Juve: Insigne should not think that Napoli lost because of him
Nepomnyashchy against reducing the RPL to 12 clubs: Russia is not ready to sacrifice a large number of fans
Wolverhampton loan Willian Jose from Sociedad with a buy-out option
AC Milan are close to loaning Tomori to Chelsea with a 20+ million euro buy-out option