Sweden

”Moderaterna tar efter Bushs dödsstjärna”

President George W Bush vid ett besök på en skola i Harlem, New York, 2007.
President George W Bush vid ett besök på en skola i Harlem, New York, 2007. Foto: Gerald Herbert/TT

Moderaternas sju punkter kan inte betraktas som ett seriöst program för att komma tillrätta med skolans verkliga problem. Det skriver German Bender, Tankesmedjan Arena Idé, i en replik.

Foto: Hans Andersson Bild 1 av 1

Moderaterna vill bli ”Sveriges ledande skolparti” (SvD Debatt 10/12). Det är inte förvånande. Skolan har i många riksdagsval varit en av de viktigaste politiska frågorna, men endast 10 procent av väljarna uppger enligt Novus att Moderaterna har den bästa skolpolitiken. Faktum är att partiet inte legat i topp när det gäller skolpolitiken en enda gång sedan Novus började mäta väljarnas favoritparti i olika frågor år 2014. De enda två partier som tävlat om förstaplatsen i skolpolitiken är Socialdemokraterna och Liberalerna.

Men nu vill partiledaren Ulf Kristersson och den utbildningspolitiska talespersonen Kristina Axén Olin ändra på detta genom att lansera ett sjupunktsprogram, som de passande nog döpt efter den konservativa amerikanska presidenten George W Bushs djupt impopulära skolprogram No Child Left Behind (NCLB). Kärnan i det programmet, liksom i Moderaternas nygamla skolpolitik, är inte att öka resurserna till skolor med stora behov, skapa mer likvärdighet genom blandade elevgrupper och lita på lärarprofessionens kompetens. I stället vill man öka pressen på skolor, lärare och elever genom dels fler kunskapstest, dels hot om nedläggning av skolor som politiker inte anser håller måttet. Bush-reformen sjösattes år 2002 och fick snart massiv kritik av föräldrar, lärarfack och skolforskare.

Football news:

Lewandowski on Chelsea: They are playing very well, but we are Bayern
Juventus wanted to sign defender Akieme, but Barcelona refused
Lazio has agreed with Mayoral and will offer real 15 million euros
In Romania, a special champion: everything was decided in the match, the format of which was chosen 3 hours before the whistle
Danny rose: I was stopped by the police last week: is This a stolen car? Where did you get it?. And this happens regularly
Barcelona refused to sell for 60 million euros Trinca u, bought from Braga for 31 million. The club count on him
Chelsea will compete with Everton for Regilon. Real Madrid is ready to sell him