Sweden

:Min helg: ”Lär mig allt om mossor och träd”

Martina Haag fredagsmyser med tonårsbarnen, dansar loss på 50-årsfest och gör armhävningar på söndagspromenaden.

Det har knappt blivit gryning denna fredag när jag vaknar upp på ett hotellrum i Göteborg. Klockan 5:20 ska jag vara i sminket till inspelningen för Dag för dag, en långfilm som Felix Herngren regisserar. Jag har skrivit manus tillsammans med William Spetz och både han och jag har roller i filmen. Idag filmar vi lyckligtvis inomhus, det känns jättelyxigt. Förra veckan var inspelningen utomhus, vid vattnet, på natten i Köpenhamn, bakom en stängd korvkiosk. Och det blåste full storm. Det gäller att inte vara känslig för kyla.

Vid 18-tiden är vi klara och jag kastar mig direkt på ett plan som tar mig raka vägen hem till Bromma och fredagsmyset med mina ungar, klassiskt med chips, godis och läsk framför tv-n. Jag vill titta på Över Atlanten, de på något annat och efter lite tjafs enas vi tillslut i The Simpsons.

Jag vaknar vid sex på lördagsmorgonen, vilket jag alltid gör. Hur sent jag än går och lägger mig så PING – klarvaken 06.00. Före frukost följer jag det rehabprogram jag fått efter att jag hade av menisken på ett maratonlopp i Skottland för några år sedan och det innebär en löptur på tusen steg. Det har varit klaustrofobiskt att inte få springa på ett år, så känslan denna morgon är ljuvlig. Hemma igen gör jag lördagsfrukost där stekta ägg och amerikanska pannkakor med lönnsirap är givna moment.

Det är dock en rejäl utmaning att få upp barnen. Och efter min löptur är jag både vrålhungrig och galet sugen på de där pannkakorna. Efter lite tjat kommer de i alla fall upp, men går genast och lägger sig igen efter frukosten.

Till kvällen väntar min förläggares 50-årsfest. Eftersom jag sedan ett halvår har totalt köpstopp tills jag använt upp allt som jag redan har, letar jag upp en gammal röd klänning i garderoben.

Som vanligt anländer jag till festen bland de första. Det blir en oerhört trevlig fest och min vän firas med levande musik och dans natten lång, eller ja, till elva i alla fall. Jag är som en baklängesuggla, jag vaknar så fort det blir ljust och så snart mörkret gör entré blir jag jättetrött.

Det är en sådan där underbar höstdag jag vaknar upp till på söndagsmorgonen, vilket får mig att stämma träff med min kompis Marja. Marja är biolog och fullkomligt passionerad i träd, stenar och mossor. Vi går en sportpromenad, som innebär att vi går en bit, stannar och gör typ 30 armhävningar, går vidare samtidigt som Marja lär mig allt om mossor, träd och växter. Plötsligt stannar hon till och skriker: ”Wow! Här är en lind! Jag älskar lindar. Och ask! Titta, vad fin!”. Hennes passion smittar av sig.

Hemma igen känner jag mig stark och hungrig. Jag lagar middag till barnen och deras kompisar. Eftersom jag precis släppt en kokbok letar jag upp receptet med kalvracks, svamprisotto och sparris. Till efterrätt blir det mandelmasskaka med bär. Jag häller på så mycket bär att man tror att det är en bärgalning som gjort den. Mätt hoppar jag in i taxin och tar mig till Göteborg igen. Väl på hotellet letar jag reda på teamet och stör dem när de sitter med veckans planering. Vi äter middag ihop och så fort solen går ner somnar jag med vetskapen om att jag snart kommer vakna och vara den som äter upp all äggröra på hotellet innan de andra gästerna vaknar.

Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Football news:

Lewandowski on Chelsea: They are playing very well, but we are Bayern
Juventus wanted to sign defender Akieme, but Barcelona refused
Lazio has agreed with Mayoral and will offer real 15 million euros
In Romania, a special champion: everything was decided in the match, the format of which was chosen 3 hours before the whistle
Danny rose: I was stopped by the police last week: is This a stolen car? Where did you get it?. And this happens regularly
Barcelona refused to sell for 60 million euros Trinca u, bought from Braga for 31 million. The club count on him
Chelsea will compete with Everton for Regilon. Real Madrid is ready to sell him