Sweden

Miljöpartiet ville stoppa sexdömde M-toppens fallskärm: "Vore värt att pröva i domstol"

En av dem som under gårdagens möte med kommunstyrelsen röstade nej är Maria Losman (MP). Hon tycker inte att den sexdömde M-politikern borde beviljats sex miljoner skattekronor fram till sin 65-årsdag efter att ha åkt fast sexhärvan.

– Anledningen till att vi sade nej är att detta inte är ett avtal vilket som helst. Vi tycker detta vore värt att pröva i domstol, för demokratins skull, säger Losman till Fria Tider.

Bland andra Socialdemokraternas ledamöter i kommunstyrelsen röstade ja till det generösa avgångsvederlaget. De motiverar sitt beslut med att kommunen med stor sannolikhet skulle förlora om de sade nej och ärendet gick till domstol. Ett resonemang som Losman bara delvis håller med om.

– Det skulle kunna vara svårt att vinna en sådan process. Men man får komma ihåg att Hans Forsberg skulle själv få lov att öppna ett sådant mål i sådana fall om kommunstyrelsen hade sagt nej, påpekar Maria Losman.

I ett uttalande på Facebook, som Losman hänvisar till, utvecklar hon sin argumentation för att säga nej till att betala ut visstidspensionen på närmare 58.459 kronor i månaden i närmare nio års tid till Forsberg.

– Visserligen finns ett avtal, men kommunstyrelsen behöver markera att det inte är acceptabelt med så höga ersättningar från skattemedel under så lång tid. Kungsbacka har lidit skada i förtroende för politiken och skada på kommunens varumärke. Det finns inget tydligt rättsfall med jämförbar situation sedan tidigare, säger hon där.

– Situationen är att en kommunstyrelseordförande väljer att bli kriminell genom att köpa sex och sedan avgå när han blivit upptäckt av polisen. Kungsbacka har en tradition av att pröva ersättningar till enskilda i domstol, och det kan vi göra även när det gäller ett kommunalråd som avgått på egen begäran efter att ha mist förtroendet.

Förutom Losman röstade även Kalle Påsse Sundvall (M) och Niklas Mattson (KD) nej till avgångsvederlaget. Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och majoriteten av Moderaterna röstade däremot ja, medan Sverigedemokraternas två ledamöter avstod från att rösta.

Eftersom kommunstyrelsen i Kungsbacka består av femton ledamöter innebär det att tio röstade för avgångsvederlaget, tre röstade emot och två lade ned sina röster.

Football news:

Dmitry Sennikov: Lokomotiv will have opportunities to score against Bayern. Its defense is not perfect
De Bruyne and Villas-Boas have known each other for 10 years: they barely missed each other at Chelsea, Andre's assistant asked Kevin for a t-shirt
Andrea Pirlo: Messi is still on top. With such players, we must hope that they do not have the best day
The figures of Robert Lewandowski, which frightens not only the locomotive
Who will be the top scorer in the Champions League?
La Liga President on the departure of Ronaldo and Neymar: it is better to leave because of taxes than because of anything else
Kane and Son gave each other 29 assists in the Premier League. Only Lampard and Drogba (36) did it more often