Sweden

Miljöaktivister som torgför gammalt våld i nya kläder

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Andreas Malm. Tidigare aktiv i Syndikalisternas ungdomsförbund, utrikesredaktör för Arbetaren och medlem i klimatnätverket Klimax. Idag aktivist, forskare och författare.
Andreas Malm. Tidigare aktiv i Syndikalisternas ungdomsförbund, utrikesredaktör för Arbetaren och medlem i klimatnätverket Klimax. Idag aktivist, forskare och författare. Foto: Daniel Nilsson

De som har brukat våld mot andra, deras egendom eller ägarna till egendomen, har alltid varit uppfyllda av sin egen rättmätighet. De miljöaktivister som manar till våldsamma handlingar följer samma tradition.

Är det legitimt att bruka våld för att uppnå sina politiska mål? Ja, svarar aktivisten, forskaren och författaren Andreas Malm. Han är dessvärre inte ensam. Enligt säkerhetsexperter har Sverige att vänta sig att vissa element i den svenska miljöaktivismen kommer att övergå till miljöterrorism inom ett eller två år.

Erik Lewin som har arbetat med säkerhetsarbete i ett kvarts sekel ser tydliga tecken: ”Samma radikaliseringsprocess som finns inom andra extrema grupper kan nu ses inom miljörörelsen. Man tyr sig till sina egna, får kraft av varandra och till slut uppstår avarter som är villiga att ta till våld. Det är bara en tidsfråga innan brytpunkten för hot och våld passeras.” (fPlus 13/8)

Football news:

Cherevchenko is the best RPL coach in November. He was ahead of Semak and Tedesco
Ronaldo on 750 career goals: Thanks to loyal opponents. You made me work harder every day
Neymar on reuniting with Messi: next year we have to do it
Scott Micromini: I hope Manchester United will win Leipzig and away
Lampard on whether Giroud will start in the Premier League: we'll See. Forward scored 4 goals for Sevilla
Lucescu after 0:3 with Juve: Dynamo is learning, getting experience and should go to the eurovesna
You can't be half-pregnant and half-make the playoffs. Tuchel on PSG's chances in the Champions League