Sweden

Migrationsverket upptäckte 366 fall av människohandel

Under 2020 identifierade Migrationsverket 366 fall av misstänkt människohandel, vilket var färre än året före då 481 fall upptäcktes av verket.

– Men vi betraktar det ändå som en hög siffra med tanke på de resebegränsningar som rått på grund av coronapandemin, säger Lisa Hultin-Knutas, Migrationsverkets centrala samordnare i arbetet mot människohandel, i ett utskick.

Inreseförbud runtom i Europa har under året lett till färre asylsökare. År 2020 sökte knappt 13.000 personer asyl, jämfört med 21.000 förra året.

Antalet misstänkta fall av personer som utnyttjas på ett otillbörligt sätt på arbetsmarknaden ligger i nivå med förra året, vilket gör det till den vanligaste formen av misstänkt människohandel under 2020; 171 rapporterade fall jämfört med 179 förra året. Att personer utnyttjas på arbetsmarknaden förekommer inom alla processer på Migrationsverket, men flest fall upptäcks inte inom prövningen av arbetstillstånd utan andra typer av tillstånd, till exempel skyddsprövningen.

Tidigare har den vanligaste formen av rapporterad misstänkt människohandel gällt sexuella ändamål – men i år var antalet fall 127 jämfört med 202 förra året.

– Det är svårt att tolka siffrorna, det finns ingenting i övrigt som tyder på att den sexuella exploateringen i Sverige minskat drastiskt. Det är sannolikt att just denna minskning är en följd av det låga antalet asylsökande, säger Lisa Hultin Knutas.

Football news:

Morata contracted a cytomegalovirus infection. The Juve striker fainted after the game with Porto
Prosecutors have reopened the case against Jerome Boateng for assaulting an ex-girlfriend in 2019. She died in February
Gian Piero Gasperini: I will not talk about the removal, or UEFA will disqualify me for 2 months
Zidane on the removal of the Broiler: I don't know if the penalty was excessive. The real world was not his best match, but the win
Ex-referee Iturralde on the removal of the Broiler: Borderline foul. It was possible to show both yellow and red
Gasperini on 0:1 with Real Madrid: You just need to win in Madrid. There is no need to speculate
Toloi about 0:1 with Real Madrid: Atalanta played a great match. We're still in business, now we have to win