Sweden

Mentolcigaretter nu förbjudna

Inrikes. På onsdagen försvann mentolcigaretterna och de så kallade klickcigaretterna från handeln. Efter det datumet får nämligen cigaretter och rulltobak inte längre säljas om de har "karakteristisk smak" – men snuset omfattas inte av reglerna.

Gilla artikeln på Facebook

Smaksättning av cigaretter och rulltobak förbjöds i Sverige redan 2016. Men den 20 maj 2020 upphörde de övergångsregler som gjort att vissa typer av cigaretter med mentolsmak fortfarande har fått säljas.

– Det här är­ ett viktigt steg för att skydda unga och icke-rökare genom att man inte längre får smaksätta tobaken och därmed göra cigaretter mer välsmakande och tilltalande, säger Ellen Jones, chef för enheten för produktkontroll på Folkhälsomyndigheten, i en kommentar.

I det så kallade tobaksproduktsdirektivet från EU definieras karakteristisk smak som en tydligt märkbar doft eller smak av annat än tobak, till följd av en tillsats eller kombination av tillsatser. Tillsatserna kan vara till exempel frukt, kryddor, örter, alkohol, karamell, mentol eller vanilj och är märkbara före eller under användningen av tobaksvaran.

Förbudet mot tobaksvaror med karakteristisk smak utesluter inte användningen av enskilda tillsatser, men innebär att tillverkarna måste minska mängden av tillsatsen eller kombinationen av tillsatser i sådan utsträckning att tillsatserna inte längre leder till karakteristisk smak.

Football news:

Kike Of Setian: I understand less and less VAR
MATIC has extended his contract with Manchester United until 2023
With the death of Morricone, part of the world's cinema goes. De Laurentiis on the composer
Josep Bartomeu: Setien is doing a great job. We have full confidence in him
Pique on La Liga: Barca do not like to fall behind, but we have made every effort to change the situation
Pep Pro 0:1 with Southampton: city liked the Game, but it's not enough to win
Mandzukic is Interesting to Fenerbahce and Galatasaray. It is also claimed by Loco and Milan