Sweden

Måste ”Super Mario” rädda även EU nu?

Rolf Gustavsson
Italiens premiärminister Mario Draghi.
Italiens premiärminister Mario Draghi. Foto: Maria Laura Antonelli/AP

Ännu en gång startar EU en konferens om framtiden. Ännu en gång förväntas impulserna komma nerifrån, från medborgarna. Ännu en gång vacklar det politiska ledarskapet.

Martin Winter som under många år var kollega som korrespondent för Suddeutsche Zeitung i Bryssel har skrivit en klarsynt analys över tillståndet i EU (i tidskriften Cicero). Hans slutsats är att coronakrisen på ett alarmerande sätt blottat svagheterna i EU-bygget.

Det fanns en tid då EU kunde framstå som en förebild för världen. En mjuk stormakt som kunde utöva globalt inflytande genom att sätta standarden i världshandelns villkor. Det fanns till och med kloka analytiker som hävdade att vi var på väg in i ett århundrade med EU som världens ledande makt. Det kallades ibland för ”Brysseleffekten”. Nu kommer en stor litteratur om Kina växande makt och Europas vanmakt. En av författarna är just Martin Winter.

Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone