Sweden

:Marcus Dunberg: Mina bästa råd för måttlig framgång

Vid 44 års ålder har jag insett att jag, med största sannolikhet, inte kommer att bli att nya Bill Gates, Daniel Ek eller någon annan så kallad superentreprenör. Egentligen har jag väl aldrig trott det. Jag har inte gjort den nödvändiga investeringen i blod, svett och tårar som krävs för att bygga miljardbolag. Viljan och drivet saknas helt enkelt. Men ändå – sett till investerad kraft och möda har återbäringen varit förhållandevis god. Ett arbetsliv med mycket frihet, få kompromisser, stor tillfredställelse och tillräckligt med pengar för ett hyfsat trevligt och komfortabelt liv.

Under tio år var jag anställd löntagare och nu har jag varit egen lika länge. Jag är långt ifrån en framgångssaga, men det är precis därför som mina råd och erfarenheter är så värdefulla för alla som vill förverkliga sina drömmar bortom anställningen. Media är full av överpresterande ”eldsjälar” som sprider sin framgångsgospel, men råden är inte relevanta och faller därför platt. De allra flesta av oss vill trots allt inte offra sovmorgnar, golfrundor, middagar, resor, tupplurar, biobesök, långa sommarsemestrar och tennis klockan 14 på fredagar (för att sedan ta helg).

Måttlig framgång är den verkliga framgången. Här krävs inga avkall på det som gör livet värt att leva. Och verkligen alla kan bli måttligt framgångsrika. Till och med de allra mest talanglösa och obegåvade. 

Därför kommer här mina handfasta tips för måttlig framgång. Ödsla inte tid: Strunta i meningslösa och ”förutsättningslösa” möten. Gör det till en vana att korta avsatt mötestid med cirka 50 procent. Mycket hinns med på 30 minuter. Värde och intäkter skapas sällan i möten. Se till att hålla kalendern så ren som möjligt för verkligt arbete. Kompisluncher är också ett effektivt sätt att ödsla värdefull tid mitt på dagen.

Ljug inte för dig själv: Är du verkligen genuint intresserad av din bransch eller nisch eller är det mest en påklistrad pose? Är det ärliga svaret nej kommer du troligen inte att lyckas.

Tänk igenom erbjudandet: Hur särskiljer du dig från konkurrensen, vad är det du erbjuder som få andra kan? Visa att du skapar värde, så kommer du också att kunna ta betalt.

Lös problemet: Många konsulter med luddiga erbjudanden blir en börda för sina uppdragsgivare istället för tvärtom. Kom ihåg att kunder eller klienter är bara måttligt framgångsrika personer, precis som du själv. De vill ha saken löst, så att de kan gå hem till familjen och ha fredagsmys.

Ha inte övertro på din egen viktighet: Många lever i villfarelsen att uppdragsgivarens vardag snurrar kring de gemensamma projekten. Ofta har hen tusen pågående projekt och det du jobbar med är bara ett av dem.

Säg nej: Till futtiga arvoden och struliga kunder som inte värderar det du gör.

Var tyst och lyssna: Inställsamma pratkvarnar som har svaret på allt och avbryter blir sällan långvariga. Lyssna noga och prata när du har något att säga. Var inte rädd för att säga emot om det är befogat. Visa integritet.

Lämna kontoret: Sitt inte och tryck på din stol om du inte behöver. Ta en promenad, träffa någon, gå på bio, res bort. Hela poängen med att inte vara anställd är friheten. Njut av den när du kan.

Vet ditt värde: Många säljer sig för billigt, men det finns också dem som ber om mycket pengar utan att leverera något av värde. Är du duktig kan du ofta ta bra betalt för, som sagt, kunder är bara måttligt framgångsrika personer som vill ha något löst och levererat, så att de kan gå hem till familjen och ha fredagsmys. Precis som du själv.

Foto: TT/Pexels