Sweden

Människan har fått oförtjänt dåligt rykte

”I grunden god” är Rutger Bregmans andra bok på svenska. I ”Utopia för realister” (2016) pläderade han för universell basinkomst.
”I grunden god” är Rutger Bregmans andra bok på svenska. I ”Utopia för realister” (2016) pläderade han för universell basinkomst. Foto: Natur & Kultur

Det moderna samhället är uppbyggt kring idén att människans grundläggande själviskhet och ondska på olika sätt måste hållas i schack. Dock saknas det fog för en så fundamentalt negativ människosyn, menar den nederländske historikern Rutger Bregman i sin nya bok.

En gammal gumma med schalett eller en ung vacker dam i plymhatt?

Det finns en bild som blivit en klassiker inom perceptionspsykologin. Beroende på hur du fäster blicken, föreställer den antingen en hisklig gumma med vårta på näsan eller en ung vacker dam i plymhatt, med bortvänt ansikte. Dubbelexponeringen ska visa oss att världen inte bara är. Vi väljer hur vi vill se den.

Bilden hade gjort sig utmärkt som illustration till bästsäljaren ”I grunden god. En optimistisk historia om människans natur” (övers: Joakim Sundström; Natur & Kultur) av den nederländske historikern Rutger Bregman. För tesen att vår syn på världen – i synnerhet på mänskligheten – bestäms av vad vi fokuserar på, är själva kärnan i Bregmans bok. Dess röda tråd är polemiken mot den så kallade fernissateorin (veneer theory), som hävdar att människans rätta ansikte är den grinande häxans – barbariskt, egoistiskt, översminkat med ett tunt skikt civilisatorisk pancake, som hotar att krackelera vid minsta grimas. Vad Bregman vill är att vi ska vända blicken mot den bortvända skönheten, alltså mot godheten, som han menar är en konstitutionell del av den mänskliga naturen.

Football news:

Pep on 2nd place: City fell behind Liverpool and then won a few matches. Now I'll have a glass of wine
Man City are even closer to reclaiming the Premier League title. Stones about 4:0 with Crystal Palace
Man City won 9 out of 10 matches and conceded 1 goal with a pair of Stones - Dias defenders
Jordan Henderson: If it wasn't for the referee's whistle, Mane would have gone one-on-one. Very strange
Memphis Depay: Me and Auar want to go to one of the top three clubs in the world
Stones scored the 3rd double of his career. One for the 2018 World Cup
Griezmann scored 6 (3+3) points in the last 4 games for Barca