Sweden

Lovsång till alla dammiga dokument

#AdSplashOverlayWindow { display: none; }

Analogt arkiv.
Analogt arkiv. Foto: TT

Det är till dragiga, fönsterlösa källarlokaler man helst bör söka sig om man vill komma i kontakt med det förflutna. Den franska historikern Arlette Farges ”Smaken av arkivet” är en kärleksförklaring till den närmast sinnliga upplevelsen av historien som tidnings- och domstolsarkiven erbjuder.

Jag hade blivit hänvisad till ett bord i stadsbibliotekets källare som var precis stort nog. De inbundna årgångarna av Lunds Dagblad från 1920-talet var otympliga och svårhanterliga, sidorna hade gulnat och luktade annorlunda än vad dagens tidningar gör. Men vilket intryck uppslagen gjorde! Hela tidsandan verkade finnas där, bland väderlekskåserier, notiser, reklam och småannonser. Upprymd bläddrade jag vidare, och vidare, och vidare – till dess jag med lätt förtvivlan insåg att även om tidsandan fanns just i flödet av texter och bilder måste jag koncentrera den, fånga in den med ett samtidigt beskrivande och tolkande språk.

När den insikten inställer sig kan den som sitter och slår i läggen antingen ge upp eller bita ihop och fortsätta. En som antagit utmaningen är den franska historikern Arlette Farge, som inleder sitt verk ”Livets sköra tråd. Våld, makt och solidaritet i 1700-talets Paris” (1986) med att frankt deklarera: ”Den här boken kan tacka ett arkiv för sin tillkomst.” Förord till akademiska studier av detta slag brukar annars avslutas med att tack riktas till lärare, forskarkolleger och familjemedlemmar.

Football news:

Conte on 4:3 with Fiorentina: impressed with Inter's attack. We didn't have enough balance, we paid for it
Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored