Sweden

Lokalbor på grekiska öar påtvingas fler migrantläger – svarar med upplopp

På den grekiska ön Lesbos har lokalbor tagit sig ut på gatorna för att protestera mot byggnationen av nya migrantläger på ön. Regeringen svarar med att landsätta kravallutrustade polisstyrkor för att stävja missnöjet.

I januari uppmärksammade Samhällsnytt hur lokalbor på Lesbos, Samos och Chios gått ut i strejk och krävt att migrantlägren töms och att öarna ges tillbaka till invånarna. Nu svarar den grekiska regeringen istället med att gå tvärtemot deras vilja och bygga nya migrantläger på flera öar i området. Enligt den grekiska regeringen krävs det att landet bygger nya och större läger åt migranterna för att förbättra situationen.

LÄS ÄVEN: Grekiska öbor strejkar mot migrantlägren: ”Vi vill ha våra öar tillbaka!”

Lesbos är en av öarna som spelar en central roll i migranternas resväg från Mellanöstern till Europa. Det har inneburit en belastning för lokalborna som under flera års tid har fått leva med ständig landstigning av tusentals migranter. När myndigheterna nyligen skulle påbörja byggnadsarbetet av migrantlägret på Lesbos visade det sig att öborna inte tänkte låta det ske utan motstånd.

Den senaste veckan har det brutit ut flera våldsamma scener mellan lokalbor och poliser som använder tårgas mot befolkningen, rapporterar brittiska Daily Mail.

Blockerar bilvägar för att stoppa bygget

I samband med att myndigheterna skulle landsätta fordon, maskiner och annat material för att kunna påbörja byggnationerna uppges omkring 500 lokalbor ha deltagit i att blockera bilvägar.

Kraftig ökning av nya migranter

Enligt en rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR har de grekiska öarna tagit emot nästan 60 000 migranter via havsvägen bara under år 2019. Det är nästan en fördubbling mot vad som rapporterades år 2018.

Regeringen svarar med att förstärka polisen

I sociala medier har flera videoklipp fått spridning som uppges visa hur den grekiska regeringen har svarat på kravallerna genom att chartra ännu fler poliser till Lesbos. Nedan följer videoklipp som uppges visa deras landstigning.

LÄS ÄVEN: Grekland vill stoppa migranter med flytande barriär