Sweden

Löfven varnar för "mörker" om han inte får som han vill

Det var igår som Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna satte käppar i hjulet på den så kallade januariöverenskommelsen.

Partierna presenterade en ändringsbudget som ger ytterligare 2,5 miljarder till välfärden, utöver de fem miljarder som regeringen redan meddelat. Sedan fick de stöd av Sverigedemokraterna, vilket innebär en majoritet i riksdagen.

Men januaripartierna S, MP, C och L är inte alls glada efter det oväntade oppositionella samarbetet.

Enligt Stefan Löfven är det viktigt att januariavtalet fungerar, bland annat för att han ska kunna "knäcka gängbrottsligheten" i landet, som han uttrycker det i Expressen.

Statsministern är upprörd av att både Moderatledaren Ulf Kristersson och Vänsterpartiet nu öppnat för Sverigedemokraterna.

Enligt Löfven har V-ledaren Jonas Sjöstedt rentav gjort sig beroende av SD, och dessutom låtit partiet bli en "avgörande kraften" inom svensk politik, säger han i intervjun.

Om oppositionen fortsätter motarbeta regeringen kan det gå riktigt illa för Sverige, menar statsministern. Då kan det bli "mörkt" och Sverigebilden ute i världen kan solkas ned och förstöras.

– Nu, i det här fallet, är budgeten beslutad av Sveriges riksdag och en månad senare kommer några partier och rycker ut en del och säger att nu ska den se ut så här i stället. Om alla frågor ska behandlas på det sättet, då har vi faktiskt en mörk framtid i svensk politik för då går det inte att regera landet och det vore olyckligt för omvärldens syn på Sverige, säger Stefan Löfven till Expressen.