Sweden

Löfven skärper coronaregler: "Det får vara slutfestat nu"

Under torsdagseftermiddagen presenterade regeringen nya regler gällande coronasmittan.

Den 8 oktober infördes ett undantag för serveringsställen om 50-personersregeln, vilket ledde till att fler nattklubbar öppnade. Men nu återinförs restriktionerna.

Danstillställningar, alltså uteställen där människor erbjuds kunna dansa, med fler än 50 personer förbjuds.

– Det får vara slutfestat på nattklubbarna och så får det vara under den tid det behövs för att vi inte ska få en dramatiskt ökad smittspridning, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff idag.

– Det har varit för många brister och för mycket trängsel på nattklubbarna.

Samtidigt ökar man gränsen för allmänna sammankomster, som idrottsevenemang och teater, till 300 personer.

"Förutsättningen för tillställningar med högst 300 sittande deltagare är att var och en av deltagarna anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till andra deltagare och att det skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får dock placeras närmare varandra än en meter", skriver regeringen.

Regeringen föreslår även att av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serverings­ställen som löper ut vid årets slut, förlängs med ytterligare fem månader till och med den sista maj 2021.

"Anledningen är att risken för smittspridning är extra stor när människor samlas på små ytor under längre tid. Restauranger, barer och kaféer är exempel på sådana miljöer", hävdar man.

Football news:

Nuno about 2:1 with Arsenal: We played amazing, very proud. Jimenez recovered
Arsenal scored 13 points in 10 opening matches - the worst result in 39 years
West Brom can be bought by us investors. The Chinese owner of the club wants 150 million pounds
Lampard on Mourinho's words about ponies: You have Kane, Son, bale and alli. We are all fighting to win the Premier League
Mourinho on winning the Premier League: Tottenham are not in the race, because we are not a horse, but a pony
Laurent Blanc: I will return to football, but in children's. Now coaches are being asked to increase the cost of players, I don't like it
United staged the main comeback of the weekend-with the help of Cavani. He came out at 0:2 and registered the victory, making 2+1