Sweden

Ligor lurar svenska åldringar på tiotals miljoner varje månad

Bara under oktober och november har äldre personer i Sverige bestulits på minst 35 miljoner kronor genom telefonbedrägerier där någon ringer upp och lyckas övertala personen att logga in på sin Internetbank.

Robert Loeffel är presstalesperson i polisregion Syd och säger i en kommentar till SR att mellan fem och tio miljoner av dessa pengar har lurats från åldringar bosatta i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Polisen har sprängt ett flertal ligor men nya dyker hela tiden upp.

– Skrämmande och ofattbara summor egentligen som man kan lura äldre på. Vi har slagit ut väldigt många av de här nätverken men det kommer nya hela tiden för det är enorma summor de lyckas lura äldre på

Åldringsbedrägerier i stor skala är enligt Loeffel en brottstyp som har etablerat sig i Sverige sedan några år tillbaka.

Bedragarna ringer hem till äldre som man hoppas ska vara mer lättlurade än andra och utger sig för att vara från banken, från polisen, ombud för personens barnbarn osv. Med olika historier förmår man den äldre att lämna ut sitt bank-ID – sedan länsas bankkontot.

Loeffel bestämda uppmaning till alla är att oavsett vad den som ringer säger, aldrig någonsin logga in på sin bank på uppmaning av någon annan.

Football news:

Klopp on 0:1 with Burnley: A real punch in the face. Losing this match was not easy, but Liverpool could
Atletico leads Real Madrid by 7 points in La Liga and has a game to spare
Liverpool do not win 5 matches in the Premier League in a row. Klopp's team repeated the worst streak in 4 years
Liverpool's 68-game unbeaten run at home in the Premier League has ended
Liverpool do not score 4 consecutive Premier League matches
Milik moves to Marseille. He was photographed with a shirt with the 19th number
Suarez scored 10+ goals in the league for the tenth time in a row