Sweden

Liberalerna stal Tomas Ledins låt – tvingas ta bort hånad video

Samnytt har tidigare rapporterat om den musikvideo som Liberalerna i Örebro nyligen knåpade ihop betitlad ”Snart ska allting vända” och som gått viral i sociala medier – mer på grund av det taffliga genomförandet än de musikaliska kvaliteterna. Artisten Tomas Ledin, vars välkända låt partiet stulit och ändrat texten i, är inte lika förtjust. Nu har Liberalerna tvingats ta ned videon för att inte åtalas för upphovrättsbrott.

Liberalerna ligger numera stadigt parkerade en bra bit under riksdagsspärren i opinionsmätningarna. Ett extra val efter måndagens misstroendeförklaring mot regeringen skulle kunna sätta punkt för partiet för gott.

Men i tillkämpad entusiasm vill man ge intryck av att stämningen är hög i Liberalerna och att ett extra val tvärtom skulle kunna vara det som får partiet att skjuta iväg uppåt i väljarstöd. I Örebro ville partiets lokalpolitiker uttrycka detta i musikalisk form.

Tog Ledins låt utan att fråga om lov

För det ändamålet tog man folkkäre popartisten Tomas Ledins låt ”Vi är på gång” och ändrade om i texten så att det blev en politisk pamflett för Liberalerna. Vad man däremot inte gjorde var att skaffa tillstånd från artisten för tilltaget.

LÄS MER: Liberalerna lanserar rapvideo: ”Snart ska allting vända”

Det är tillåtet att spela in så kallade covers av andras låtar och även att göra satir på andras musik. Däremot får man inte använda andras musik i kommersiella reklamsammanhang utan tillåtelse från upphovsmannen, och dit räknas även politisk reklam.

Artisten: ”Fullständigt oacceptabelt”

Och Tomas Ledin är inte alls glad åt att hans låt på det här sättet stulits och saboterats av Liberalerna. Nu har hans agent hört av sig till L i Örebro som tvingats ta ned videon för att inte drabbas av ett rättsligt efterspel.

– För mig är det väldigt enkelt, jag vill inte att man använder min musik i partipolitiska syften. Det här är fullständigt oacceptabelt och man kan ju tycka att en kommunpolitiker skulle förstå upphovsrättsliga frågor, säger Ledin i en kommentar till media.

Videon, som fått många ”kalkonpoäng” i sociala medier, finns dock fortfarande att beskåda på andra platser på nätet och kan bland annat avnjutas nedan.

Liberalerna i Örebro överväger nu att lägga ut videon på nytt men i en version där det man stulit från Ledin har klippts bort.

Football news:

Fati started working with the ball. The Barca winger has not played since November due to a knee injury
De Jong has a calf muscle sprain. Barca midfielder will miss part of the pre-season
Back in November, De Bruyne told Guardiola that City should buy Grealish
Liverpool wants to get 12.75 million pounds for Shaqiri
Grealish to City for 100 million is the most expensive transfer in the history of the Premier League. With Pep, the club spent a billion euros
Grealish has already signed a contract with Man City and talked to Guardiola
VAR reforms in the Premier League: offside lines will make it thicker, they will not assign penalties for small contact (as with Sterling against Denmark)