Sweden

Liberalen tvingas föra tvåfrontskrig

Andreas Johansson Heinö.
Andreas Johansson Heinö. Foto: Anders Wiklund/TT

I sin nya bok försöker Andreas Johansson Heinö förse modstulna liberaler med nya argument. Han räds inte ämnets komplexitet – men bristen på ett sammanhängande narrativ bekymrar Måns Wadensjö.

”Att vara liberal i kulturkriget är att möta en ny fiende bakom varje hörn – insikten har börjat sjunka in att vi inte är särskilt populära.” Så skriver Andreas Johansson Heinö, statsvetare, ledarskribent på DN och förläggare på Timbro i ”Anteckningar från kulturkriget.”

Det kulturkrig han talar om är de frågor som de senaste åren har dominerat den politiska debatten, och som kommer till uttryck i debatter om ”menskonst”, skolavslutningar i kyrkan, svenska värderingar och identitetspolitik. Det de har gemensamt är att de alla gäller normer och kultur snarare än om de ekonomiska frågor som traditionellt har varit den svenska politikens slagfält – och, i just den här boken, att de har ställt den svenska liberalismen offside.

Football news:

Wenger-among the candidates for the post of coach of the Swiss national team (Blick)
Fans of the Mexican national team chanted homophobic chants in the match with Canada. The game was Interrupted for a few minutes
Griezmann's transfer to Atletico is unlikely. Barcelona is looking for other candidates for the player
Gonzalez on Messi after winning the Copa America: He was happy, like a child in a toy store
Domenech about 46 days in Nantes with 0 wins: I became one of the saviors of the club. They will call me a psycho, but I don't care
Van Dijk on the 1st match after injury: 285 days ago, my return began. The work continues
Director of Sassuolo: Locatelli wants to go to Juventus, but Torino need to negotiate with us