Sweden

Leif GW förnekar gängutvecklingen: ”Högerextrema kan ligga bakom sprängdåden”

Enligt polisen är det samma personer som skjuter som nu också utför sprängdåd i Malmö. Men enligt Leif GW Perssons teori kan det vara ”högerextrema” ligger bakom den senaste tidens sprängdåd. 

Hittills i år har fler än 100 explosioner ägt rum i Sverige. Detta är dubbelt så många som under samma period förra året. Siffran är unik för Europa och kan enligt kriminologer endast jämställas med länder utanför Europa som varit krigsdrabbade.

Nu har Leif GW Persson presenterat en alternativ teori.

– Man kan inte utesluta ett klassiskt högerextremt scenario, säger GW till Magasinet Paragraf.

Han vill i stället misstänkliggöra de svenskar som oroar sig över samhällsutvecklingen.

– Jag tror att man letar på fel ställen. Många av de här smällarna i centrala delar i stan verkar ju inte riktade mot något särskilt annat än att det ska komma till allmänhetens kännedom. De verkar riktade mot opinionen, säger han.

Vidare förnekar GW utvecklingen med gängkriminalitet i landet genom att påstå att det handlar om människor – som är till höger på den politiska skalan – som vill skrämmas.

– Man kan inte utesluta att en del sprängningar handlar om ett klassiskt högerextremistiskt scenario. Om att skrämmas. Vill man pigga upp kriminalpolitiken i en viss riktning, så kan man bara inte utesluta förekomsten av sånt, säger Leif GW Persson.

Polisens nationella operativa avdelning vill inte kommentera uppgifterna.

– Hur polisen jobbar i detta fall eller vilka vi tror ligger bakom senaste tidens sprängningar baseras på våra underrättelseuppgifter som vi i nuläget inte kommenterar, skriver polisen till Aftonbladet.

Liknande teorier om ”högerextrema” när asylboenden brann

Också när över 100 asylboenden brann 2016 under migrationskrisen spreds rykten och spekulationer om att det var ”högerextrema” som skulle ha anlagt bränderna för att kunna påverka opinionen. Senare visade det sig att 90 procent av bränderna orsakades inifrån dessa flyktingboenden – ofta till följd av rökning och matlagning med olja.

Football news:

Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches
Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago
Бав Bayern won the gold double in Germany for the 13th time
Neuer provided an assist in the German Cup final with Bayer
Sarri about 4:1 with Torino: Juve had a false sense of security after a couple of goals