Sweden

Ledande flygbolag kräver vaccinationsintyg för covid-19 av alla resenärer

Australiens största och mest anrika flygbolag Qantas Airways meddelar att man kommer att kräva intyg på vaccination för covid-19 av alla resenärer på sina internationella turer. Den som i rädsla för biverkningar valt att inte vaccinera sig stoppas från att gå ombord.

Enligt bolagets vd Alan Joyce är den nya regeln inte förhandlingsbar. Även den som har vaccinerat sig men inte kan uppvisa intyg på det vid avresa ska stoppas.

Inga flygningar förrän vaccin finns

Mycket flygtrafik har legat nere sedan corona-pandemin slog till. Qantas uppger att man inte kommer att återuppta sina flygningar förrän de vaccin som nu aviserats av flera läkemedelsjättar är tillgängliga för bolagets personal och resenärer. Och när det sker blir flygplanen tillgängliga endast för vaccinerade.

LÄS ÄVEN: Folkhälsomyndigheten erkänner: Snabbframtaget corona-vaccin kan ha katastrofala biverkningar

Bolaget uppger att kravet kommer att ställas till kunden då flygbiljett bokas. Australien har drabbats förhållandevis lindrigt av pandemin och enligt Joyce är flygförbud för icke vaccinerade ett sätt att upprätthålla en låg smittspridning.

Tror att fler bolag följer efter

Joyce förutspår också att många andra stora internationella flygbolag kommer att följa efter och ställa samma krav på sina resenärer som då kommer att finna sig helt strandsatta om de inte vaccinerats sig.

LÄS ÄVEN: Var fjärde säger nej till vaccin mot corona

Qantas vd flaggar också för att flygförbudet for ovaccinerade, beroende på hur smittspridningen utvecklar sig, kan komma att utvidgas till att gälla även inrikes flygningar.

Kan vara olagligt

Samtidigt ifrågasätts om beslutet att tvinga resenärer att vaccinera sig är lagligt. En av dem som ställer frågan offentligt på Twitter är ABC-journalisten Tracey Holmes. Frågan har fått många svar men meningarna går isär.

Australiens premiärminister Scott Morrison has i ett tidigare utspel sagt att vaccination ska vara ”så obligatoriskt som det bara är möjligt” men har senare backat från det uttalandet – först genom att medge undantag för personer där det finns medicinska kontraindikationer och senare i en radiointervju även för andra.

– Vi kan inte hålla fast personer och tvinga dem att ta vaccinet, konstaterade han.

Football news:

Abraham Grant: No one has contacted me from Chelsea. I believe that Lampard will do his job
Andrea Pirlo: Thanks to Conte, I wanted to become a coach. There is a lot of respect and sympathy between us
Gian Piero Gasperini: Miranchuk's goal is to find stability. I have to adapt to his characteristics
Rubiales apologized for the lack of a replay of the moment with the check of the game with the hand of the defender Athletic in the match with Real Madrid
Guardiola on the ban on hugs after goals: The reason for this situation in the UK is not in the players, come on
You can also hand over tickets for Euro and return the money (if the matches are postponed in March, everything will burn out). Instructions
Mark Clattenburg: Klopp knows what he's doing, he's incredibly smart. Jurgen is bad at losing, he and Ferguson have more in common than he realizes