Sweden

Lärarens sommarprat väcker frågor hos mig

Therese Eriksson
Sara Bruun är språklärare och skoldebattör.
Sara Bruun är språklärare och skoldebattör. Foto: Foto: Lina Arvidsson/SR

Språkläraren Sara Bruuns sommarprat vill täcka in så många aspekter som möjligt. Therese Eriksson hade gärna hört mer om alla barns demokratiska rättighet att bli kompetenta läsare.

Det börjar ganska uppskruvat, nästan forcerat. En rafflande scen från ett klassrum, utanför vilket ett ilsket föräldrapar väntar. De är missnöjda med dotterns F i engelska, nu har de kommit för att inspektera lärarens lektion och står med armarna i kors: råder det verkligen ordning och reda i det här klassrummet? Situationen är inte bara plågsam utan också hotfull: efter lektionen bryter läraren ihop, föräldraparet ska komma att polisanmälas.
Språkläraren och skoldebattören Sara Bruun plockar händelser och erfarenheter – lätt omskrivna för anonymiseringens skull – ur sin tjugoåriga lärargärning i sitt sommarprat. Att hon inleder med en så tillspetsad scen kan i förstone te sig dramatiskt i överkant, men det är i linje med det dramaturgiska protokollet: fånga lyssnarens uppmärksamhet redan från start. Och inte bara det, den initiala laddningen understryker också den vittomfattande drama som livet i högstadieskolan är och som återstoden av Bruuns program ska handla om.
Det är augusti och fortfarande dåsigt, sömndrucket sommarlov. Sara Bruun väcker mig ur dvalan: om några veckor börjar mina egna döttrar högstadiet. Hur ska det bli? Det känns som en kritisk period i skolelevers tid – det är nu ungar börjar skita i skolan, halka efter och hamna snett, med utökat eget ansvar och alltför höga tankar om den egna mognaden och självständigheten. Och, dessutom: hur gör jag som förälder för att vara lagom stöttande och engagerad, och inte en självständighetshämmande morsa eller, Gud förbjude, en pina i röven på utarbetade lärare?

Football news:

Ibrahimovic will not play with Juve, most likely. Chiesa and Bernardeschi can take part in the match
Boateng, fined 1.8 million euros for attacking an ex-girlfriend, filed an appeal
Ancelotti called David Luiz to offer to move to Real Madrid
One-Bissaka will appear in court for driving without a license
Southgate wants more women to work in the staff of the England national team
Mourinho on the victory over CSKA Sofia: Roma did not deserve 5:1. I did not like the game
Steve Bruce: My family thinks I'm sick because I'm not leaving Newcastle