Sweden

Lär av fransk brottsbekämpning

Foto: Norbert Scanella / Panoramic / B / TT

I Frankrike reagerar man resolut mot kriminalitet, medan vi i Sverige släpar fötterna efter oss. Där lär man sig om republikens värderingar, här ska man lära sig ännu mer om sex och samlevnad.

Boken ”Gangsterparadiset” av journalisten Lasse Wierup är en patologisk uppföljning av gängbrottsligheten under tio års tid. PM Nilsson i Dagens Industri säger att ingen bok är viktigare för att förstå Sverige 2020. Och, tillägger jag, ingen bok är viktigare för att förstå politikens uppgift framöver. Vi behöver agerande. Vi vill ha staten bakom ryggen när de självutnämnda sätter upp vägspärrar.

Frankrike reagerade snabbt och bestämt på mordet på historieläraren. Inrikesministern begärde utvisning av 231 utlänningar med oklar uppehållsrätt, eller listade i polisens register för radikaliserade. Av dem sitter 180 i fängelse, 51 andra ska gripas, ministern åker till Marocko för att få dem att ta tillbaka 9 av sina medborgare. Utvisningarna omfattar inte bara islamisterna runt mordet på läraren, utan det stora antalet ska skicka ett tydligt budskap om att det inte finns någon fördragsamhet med Republikens fiender. (Lagkloka tvivlar på att det ska gå. Republiken måste kunna visa på ett verkligt hot mot grundläggande intressen för Frankrike.)

Football news:

Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group
Antoine Griezmann: it's Time to put everything in its place. I've had enough
West Brom goalkeeper on Brunu's penalty: you should not jump before the kick
Brugge coach on the match with Borussia: If you only defend, you have a better chance of losing