Sweden

Låg andel corona-döda i åldersgruppen 0-39 år senaste tre månaderna

Samhällsnytt har fått speciellt framtagna data för gruppen noll till 39 år gamla från Folkhälsomyndigheten gällande covid-19. I deras officiella publikationer kan man inte följa dödstalen för olika åldersgrupper över tiden. Efter 10 dagar med påminnelser har dock myndigheten släppt denna data. Samtidigt vägrar de att lämna ut ytterligare detaljer för åldersspannet då de menar att det hotar patientsekretessen.

Vi har fått ut data fram till och med vecka 41, som slutar den 11 oktober. Mellan vecka 29 och 37 dog noll personer för åldersgruppen i Sverige. Efter det skall två dödsfall ha inträffat; vecka 38 respektive vecka 41, något som grafen nedan illustrerar.

Antalet döda i åldersgruppen 0-39 år totalt och varje vecka sen mars månad.

Covid-dödsfall utgör liten andel

Enligt SCB:s befolkningspyramid från 2020-08-31 finns det 10 327 589 personer i Sverige i alla ålderskategorier. De som befinner sig i gruppen 0–39 år är sammanlagt 5 087 614 personer vilket alltså motsvarar nästan exakt halva Sveriges befolkning.

Utgår vi från dödstal för covid-19 under senaste tremånadersperioden, vecka 27-41, och räknar om detta till årsbasis, handlar det alltså om 0,16 dödsfall per 100 000 invånare.

Samtidigt visar SCB att antalet döda per år i denna åldersgrupp är 1 876 personer, vilket motsvarar 37 döda per 100 000 invånare. Just nu är alltså 1 av runt 230 dödsfall relaterat till covid-19.

Det är dock oklart om covid-19 var dödsorsaken i de två fallen då en stor majoritet av de avlidna har underliggande sjukdomar. Det kan alltså röra sig om två narkomaner eller personer med extremt allvarliga underliggande sjukdomar som avlidit med covid-19 i sina kroppar.

Självmord mycket vanligare

Dödstalen för självmord i åldersgruppen är runt 10-15 per 100 000 invånare för befolkningen. Det är alltså just nu nära 100 gånger så sannolikt att en person avlider till följd av självmord än av covid-19.

I nuläget är det okänt hur restriktionernas effekter på det sociala livet kan ha påverkat detta. Men har självmorden ökar med mer än två procent till följd av olika restriktioner är effekten alltså troligtvis värre än själva viruset.

Slutfestat för Sveriges ungdomar

Samtidigt meddelade nyligen regeringen under ledning av Stefan Löfven att det är slutfestat på bland annat nattklubbar. Från och med den 1 november skall maximalt 50 personer får vistas i en danslokal samtidigt.

De meddelar dock att upp till 300 personer får följa ett idrottsevenemang från en sportarenas läktare. De kommer också fram till att maximalt åtta personer får äta tillsammans och att hela Sveriges befolkning skall hålla minst en meters avstånd.

De hårda regler som gäller för serveringsställen skall också förlängas till 31 maj nästa år.

Football news:

Atalanta scored 2 goals for Liverpool in 4 minutes. The Reds missed out for the first time in this Champions League
Mike Tyson: Maradona was my hero and friend. We were compared. I will miss him
Lewandowski scored his 71st goal in the Champions League and shares third place with Raul. Ahead-Ronaldo and Messi
Vidal was removed for arguing with the referee in the game with Real Madrid. He received two yellow cards in a minute
Koke first played 100 games for Atletico in European competitions
Pep on Maradona: Saw the banner: it doesn't matter what you did with your life. It is important that made for our
Pep Guardiola: Manchester City have reached the knockout stages of the Champions League and can focus on other tournaments