Sweden

Kyrka i islamdominerad förort utsatt för brandattentat – andra gången på en vecka

Vid tretiden i natt utlöstes ett larm i Spånga kyrka. Fönster hade krossats, vilket triggade larmet. När polis anlände till platsen stod porten i brand. Patrullen lyckades släcka elden med en pulversläckare innan räddningstjänsten anlände.

Kyrkoherde Jerker Alsterlund uppger att brandfarlig vätska kastats mot kyrkporten och ett av fönstren, skriver SVT. Kyrkan ligger i den invandrartäta och islamdominerade så kallat ”utsatta” Stockholmsförorten Tensta.

– Om det är molotovcoctails den här gången vet jag inte men på något sätt har de fått dit en brandfarlig vätska. Det är en allvarlig och tråkig händelse men jag vill inte spekulera i vem eller vilka som ligger bakom, säger Alsterlund till Nyhetsbyrån Järva.

LÄS ÄVEN: Terrorattentat mot kristen kyrka i islamdominerad Stockholmsförort

Kyrkan hålls nu stängd

Polisen har spärrat av ett större område kring kyrkan, som tillsvidare kommer att hållas stängd. Teknisk undersökning av brottsplatsen pågår under söndagen. Enligt polisens notis rubriceras brottet initialt som mordbrand.

– Vi tar det på största allvar. Det är inte okej att göra så. Det är stora värden i en kyrka dessutom, både kulturellt och känslomässigt, säger Eva Nilsson, presstalesperson på polisen till Expressen.

LÄS ÄVEN: Gravstenar välts för tredje gången – trots ökad bevakning

Brandbombades i onsdags

Spånga kyrka har vid upprepade tillfällen utsatts för attacker. Så sent som i onsdags kastades tre brandbomber mot kyrkan. I december 2018 utsattes en av kyrkans församlingslokaler för ett bombattentat. Ingen har gripits för något av dåden.

– Det är jättetråkigt att det finns personer som gör sådant här. Själva meningen med handlingen är väl att provocera, säger Alsterlund till SVT.

Spånga kyrka är en av Stockholms äldsta kyrkor. Tornet, portalen och hela den västra delen av kyrkan har daterats till mitten av 1100-talet. Tre runstenar står utanför kyrkan och ett flertal fragment från andra är inmurade i väggarna.

Football news:

Tuchel-Werner: Timo, you play on the right. You've been playing left for a quarter of an hour. Don't you understand?
Liverpool are 7 points behind the Champions League zone, 8 points behind the lost ones
Neymar can play against Barcelona for about 30 minutes
Benfica offers Diego Costa a 2-year contract with a salary of 3 million euros per year
Thierry Henry: Pep is obsessed with tactics. He sees and wants to change so many things that it can be a problem
Cavani is close to an agreement with Boca Juniors. He wants to leave Manchester United in the summer
There are only 6 coaches in the world with a positive balance against Pep. The leader of the rating-Sulscher