Sweden

Kulturens förlorare får hoppas på vaccin

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Salongsorkestern framträder med ”Fångarnas kör” på Norrbro i Stockholm under en kulturell manifestation på torsdagen 22 oktober. Facebookgruppen "Öppna Salongerna" står bakom initiativet.
Salongsorkestern framträder med ”Fångarnas kör” på Norrbro i Stockholm under en kulturell manifestation på torsdagen 22 oktober. Facebookgruppen "Öppna Salongerna" står bakom initiativet. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Kulturlivet kan delvis andas ut. Med 300 som ny gräns för sittande publik får fler aktörer en rimlig chans att hålla näsan över katastrofens rand.

Viruset är långtifrån besegrat, men kulturlivet kan åtminstone delvis känna ett hopp om framtiden. Den otympliga 50-regeln som har drabbat orättvist kommer från och med den 1 november att expandera till en 300-regel för sittande publik vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar – alltså inte 500 som var det tidigare förslaget från Folkhälsomyndigheten. Ändå en lättnad i kulturskymningen.

För bara två veckor sedan släcktes hoppet ännu en gång om att kulturlivet skulle få gehör för sin vilja att ta ansvar för att kunna spela för fler i lokaler som tillåter det med hänsyn till storlek och antal platser. Nu har plötsligt regeringen svängt igen, trots att smittspridningen i samhället ökar här och där. Sedan torsdagen den 8 oktober har också manifestationer, upprop och debattinlägg återigen med all önskvärd tydlighet visat på kulturlivets frustration över ett inkonsekvent och hårt slående regelverk. Droppen blev bilder av vilt klubbande människor vid Stureplan i Stockholm.

Football news:

Neymar on reuniting with Messi: next year we have to do it
Scott Micromini: I hope Manchester United will win Leipzig and away
Lampard on whether Giroud will start in the Premier League: we'll See. Forward scored 4 goals for Sevilla
Lucescu after 0:3 with Juve: Dynamo is learning, getting experience and should go to the eurovesna
You can't be half-pregnant and half-make the playoffs. Tuchel on PSG's chances in the Champions League
Barcelona first ever Champions League penalty kick in 5 consecutive rounds
Almost pregnant doesn't mean pregnant. This is Tuchel's metaphor about PSG's chances for the Champions League play-offs: we explain their alignment with Manchester United and RB