Sweden

Kritik mot "orättvist" högskoleprovurval

#mega-ad-wrapper { display: none; }

En först till kvarn-anmälan till högskoleprovet kan strida mot högskoleförordningen. Arkivbild.
En först till kvarn-anmälan till högskoleprovet kan strida mot högskoleförordningen. Arkivbild. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Det är först till kvarn som gäller när anmälan till höstens högskoleprov öppnar på fredag. På grund av rådande pandemi är antalet platser kraftigt begränsade – men att bara låta dem som är snabbast på anmälningsbollen få skriva provet kan strida mot högskoleförordningen, rapporterar Sveriges Radio.

– Det här gynnar vissa grupper. Det gynnar dem som har snabba uppkopplingar, ofta kanske i tätorter, i storstaden, det gynnar den som har en egen dator, och så gynnar det den som kan förfoga över sin tid just den här specifika tidpunkten, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till radion.

Enligt Lundin kan först till kvarn-principen strida mot högskoleförordningen, som säger att ett urval måste ske på "objektiva grunder". Men det tillbakavisar högskoleprovssamordnaren Peter Honeth.

Football news:

Milan scores 2+ goals in 10 games in a row for the first time in 56 years
Barcelona are working on extending their contract with Fati. Mendes wants the player got a raise
Hames will miss the Premier League match with Southampton
Goetze scored two goals in his first two games for PSV
Real Madrid are paying the price for a stupid sale to Ronaldo. No one to score. Calderon on the club's problems
Ozil posted a GIF of himself at work in the office: Forward, Arsenal
The Slovenian youth team wants to expel the tyrant coach: he is Against warm-UPS, forbids sleeping on planes and celebrating goals