This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kräver 18 miljarder – ändå inte värst

18 miljarder kronor i ersättning. Låter det rimligt? Om du frågar Softbank-toppen så är svaret ett rungande ja. Men den för många svenskar okända chefen är inte helt unik - det finns någon som kvitterar ut än mer varje år.

Marcelo Claure.

Marcelo Claure.

Foto: Richard Drew /TT

1 / 10

Marcelo Claure, Softbank

Marcelo Claure.
Marcelo Claure. Foto: Richard Drew /TT

Det japanska storbolaget Softbank – som bland annat gjort sig känt för att öppna spenderbyxorna i startupvärlden i bolag som WeWork och Uber – vill börja dra i svångremmen. Åtminstone, skriver New York Times, när det kommer till en av företagets höjdare.

Toppchefen Marcelo Claure anser nämligen sig vara berättigad till en ersättning på 2 miljarder dollar för de kommande åren, alltså drygt 18 miljarder kronor.

Grundaren Masayoshi Son tycks inte övertygad. Han vill, enligt tidningen, ”bara” lägga upp ett tiotals miljoner dollar för Marcelo Claures tjänster.

Pascal Soriot, till vänster, och Prins Charles.

Pascal Soriot, till vänster, och Prins Charles.

Foto: ROTA/TT

2 / 10

Pascal Soriot, Astra Zeneca

Pascal Soriot, till vänster, och Prins Charles.
Pascal Soriot, till vänster, och Prins Charles. Foto: ROTA/TT

Löner som för de flesta av oss framstår som astronomiska är inte helt ovanligt inom företagsvärlden. Och en av de som tjänar allra bäst är Pascal Soriot. 2017 kunde han räkna in 100 miljoner kronor i ersättning, och enligt sajten High pay centre har den siffran ökat till 187 miljoner kronor för 2020. Det gör Astra Zeneca-toppen till Stockholmsbörsens bäst betalda vd.

Marcio Jose Sanchez/TT
Foto: Marcio Jose Sanchez/TT

3 / 10

Tim Cook, Apple

Foto: Marcio Jose Sanchez/TT

Det är världens högst värderade bolag, 2 665 miljarder dollar närmare bestämt och vilket är runt 200 miljarder dollar mer än tvåan Microsoft. Dess vd Tim Cook går inte lottlös av it-jättens framgångar. Enligt Bloomberg pay index fick Cook en ersättning på 2,4 miljarder kronor förra året, motsvarande 265 miljoner dollar.

Jamie Dimon.

Jamie Dimon.

Foto: Michel Euler/TT

4 / 10

Jamie Dimon, JP Morgan Chase

Jamie Dimon.
Jamie Dimon. Foto: Michel Euler/TT

Han har varit vd för storbanken JP Morgan Chase sedan mitten av 2000-talet och brukar oftast återfinnas på topplistorna över de vd:ar som tjänar bäst på Wall street. Jamie Dimon har dock ”bara” en grundlön på 1,5 miljoner dollar. Istället var det bonusar på 30 miljoner dollar som gjorde att han förra året drog in 292 miljoner kronor.

Safra Catz.

Safra Catz.

Foto: Heidi Gutman/Disney/ABC Television Group

5 / 10

Safra Catz, Oracle

Safra Catz.
Safra Catz. Foto: Heidi Gutman/Disney/ABC Television Group

Även Safra Catz, vd för Oracle, har en i sammanhanget modest lön. Den ligger på 950 000 dollar, men det är bland annat tilldelningen av aktier som gör att hon ses som en av världens högst betalda kvinnliga vd:ar. Enligt den amerikanska finansinspektionen tjänade hon 76,4 miljoner dollar på att göra två kraftigt rabatterade aktieaffärer, närmare 700 miljoner kronor förra året.

Carolina Dybeck Happe.

Carolina Dybeck Happe.

Foto: Erik Simander/TT

6 / 10

Carolina Dybeck Happe, GE

Carolina Dybeck Happe.
Carolina Dybeck Happe. Foto: Erik Simander/TT

Svenskan Carolina Dybeck Happe utsågs 2019 till ny finanschef på General Electric. När hon väl tillträdde i mars 2020 började också det stora pengaregnet Under de återstående månaderna tjänade hon drygt 23,8 miljoner dollar, motsvarande 217 miljoner kronor med dagens kurs. Dybeck Happe har tidigare arbetat som finansdirektör för Assa Abloy.

Martin Carlesund, ståendes.

Martin Carlesund, ståendes.

Foto: Tomas Oneborg

7 / 10

Martin Carlesund, Evolution

Martin Carlesund, ståendes.
Martin Carlesund, ståendes. Foto: Tomas Oneborg

När det kommer till just svenskar så var av de som tjänade mest pengar Martin Carlesund. I alla fall om vi ser till vd-rollerna på den svenska storbolagslistan. Carlesund, som är vd för Evolution gaming, fick se sin grundlön öka med 81 procent jämfört med året innan för att landa på 18,6 miljoner kronor.

Onlinekasinobolaget har hamnat i blåsväder på sistone – och fått se börsvärdet rasa över 100 miljarder kronor

Hans Vestberg

Hans Vestberg

Foto: Evan Agostini/TT

8 / 10

Hans Vestberg, Verizon

Hans Vestberg
Hans Vestberg Foto: Evan Agostini/TT

En annan svensk som tjänar storkovan varje år är Hans Vestberg. Det amerikanska telekombolaget Verizon har inte bara USA:s högsta snittlöner inom branschen, utan Vestberg hävdar sig också bra jämfört med konkurrenterna. Fjolårets ersättning uppgick totalt till 19,1 miljoner dollar under 2020, vilket motsvarar cirka 174 miljoner kronor.

Simon Rehnström
Foto: Simon Rehnström

9 / 10

Mike Pykosz, Oak street health

Foto: Simon Rehnström

Företaget bildades 2012 - och för en av dess grundare har sjukvårdsindustrin varit ett lyckokast. Vd:n Mike Pykosz intar en andraplats på årets Bloomberg pay index. Företaget han driver, Oak street health, är i det närmaste okänt i Sverige.

Hans ersättning landade förra året på närmare 570 miljoner dollar, motsvarande drygt 5 miljarder kronor.

Matt Rourke/TT
Foto: Matt Rourke/TT

10 / 10

Elon Musk, Tesla

Foto: Matt Rourke/TT

Häromdagen kom nyheten att Elon Musk är hemlös. Att han har problem att slanta upp för en bostad handlar det förstås inte om. Grundaren av bland annat Tesla har totalt kunnat tillgodose sig en ersättning som motsvarar ett värde om 33 miljarder kronor, enligt Bloomberg Pay Index. 2020 landade ersättningen på drygt 6,6 miljarder dollar – alltså motsvarande cirka 60 miljarder kronor.