Sweden

”Krav på öppenhet strider mot principer”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Foto: Fredrik Varfjell/TT

Både principiella och praktiska argument talar mot ett införande av en offentlighetsprincip i privat verksamhet. Svensson och Nitzelius är i själva verket ute efter att omöjliggöra förekomsten av fristående skolor i aktiebolagsform, skriver Magnus Wallerå, Svenskt Näringsliv, i en replik.

Foto: Pressbild

Lika självklart som det är att statistik över skolors resultat och förutsättningar ska vara offentliga, lika orimligt är det att ålägga privata företag att tillämpa ett regelverk för allmänna handlingar som är avsett för att medborgare och medierna ska kunna granska den politiska makten. Det är principiellt fel att ställa krav på fristående skolor att tillämpa offentlighetsprincipen. Skoldebattörerna Sten Svensson och Tor Nitzelius tar i sin debattartikel i SvD 28/10 denna skillnad mellan kommuner och fristående skolor som intäkt för sitt egentliga ärende vilket är att företag inte ska få driva skolor.

Vi överens om att dagens ordning där ny statistik från enskilda skolor inte längre kan samlas in och redovisas öppet är orimlig. Ökad kvalitetsmätning och öppen redovisning av statistik bidrar till att göra den svenska skolan bättre och skolornas resultat och förutsättningar måste kunna jämföras, granskas och kunna ligga till grund för forskning. Alltsedan SCB:s olyckliga praxisändring kring sekretess för vissa skoluppgifter och domen i kammarrätten befinner vi oss i en situation som ingen har önskat, inte politiken, inte myndigheterna, inte elever eller föräldrar och allra minst friskolorna.

Football news:

Rooney on the possibility of a move to Barca in the 2010/11 season: Thinking about it. Could fit in perfectly
Hooray, in England they will let the audience into the stands again! While up to 4 thousand and not everywhere, but the clubs are happy 😊
Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group
Antoine Griezmann: it's Time to put everything in its place. I've had enough